Nok søvn, og riktig søvn, er faktisk livsviktig. Uten søvn fungerer hverken kroppen eller hjernen. Når vi sover så ryddes det plass til alt det nye vi skal lære og alt vi skal huske, hver dag. Det er gjort en mengde tester på mus og noe av det som er funnet på bilder av musehjerner viser at søvn hindrer overbelasting og slitasje av hjernen. Hjernen trenger ro, søvn og hvile for å ta inn over seg alt vi opplever og lærer hver dag. Samtidig er det viktig for vår generelle helse at vi sover nok. Husk det går ikke an å «ta igjen søvn». Den søvnen som er gått tapt er tapt.
Når vi sover senkes hjertefrekvensen, blodtrykket og kroppstemperatur og kroppen slapper av. De fleste trenger 7 – 8 timer med søvn. Vi er forskjellige så noen kan trenge mer søvn, og andre kan ha behov for mindre søvn. En søvnig hjerne fungerer dårligere enn en uthvilt hjerne. Vi har sett på hva som skjer med deg hvis du sover for lite.
Vektøkning
For lite søvn fører til hormonell ubalanse og man får mer lyst på søt og fet mat, noe som igjen kan føre til overvekt. Nok søvn er derfor spesielt viktig hvis du vil ned i vekt eller hvis du vil holde vekten stabil. Lite søvn kan også øke faren for diabetes, et godt og riktig kosthold er også viktig for helsen vår.
Svekket immunforsvar
God søvn kan være med på å forhindre at du blir syk. Med for lite søvn svekkes immunforsvaret og du er mer mottakelig for f.eks forkjølelse. I tillegg kan lite søvn være med på å utvikle en risiko for å utvikle hjerte og karsykdommer, overvekt og diabetes.
Angst og uro
Nedprioterer du søvn over tid kan du også utvikle psykiske lidelser som angst og depresjon. Når vi sover så slipper vi stress og stresshormonene får endelig hvile. Behovet for kontroll skaper lett unødvendig uro og bekymring. Det er kun mennesket i dyreverdenen som bekymrer seg for hva som har skjedd, og hva som kommer til å skje. Bekymringer får deg ingen vei og går det på bekosting av søvnen blir det en endeløs sirkel med uro og unødvendige bekymringer.
Redusert reaksjonsevne
Du har sikkert kjent det hvis du har sovet for lite at du kan føle deg litt omtåket, som om du ikke helt klarer å følge med. For lite søvn reduserer reaksjonsevnen og har du vært våken i 24 timer så tilsvarer det faktisk en reaksjonstid som om du skulle hatt en promille på 1,0.
Begrenser læringsevnen
For at ny kunnskap og nye minner skal feste seg så er det avgjørende med nok søvn. Skorter det på søvn så vil hukommelsen din bli dårligere og det blir vanskeligere og både prestere og lære seg nye ting. Passer du på å få nok søvn og er uthvilt vil du få gjort mer. Det er veldig vanskelig å prestere hvis hjernen ikke fungerer pga mangel på søvn.
Slik sover du bedre
- Sørg for at rommet ditt ikke for varmt eller for lyst. Våkner du opp på natten så ikke grip etter telefonen. Snu deg rundt og prøv å sove videre.
- Det er en kjent sak at koffein har innvirkning på søvnen så prøv å begrens inntak av koffeinholdig drikke som kaffe, te og cola.
- Ikke legg seg hverken sulten eller stup-mett og sørg for at du både beveger deg og får litt dagslys hver dag.
- Er du glad i å trene bør du sørge for å legge treningsøkten til minimum tre timer før du legger deg.
- Sov i sengen og ikke på sofaen. Du får bedre søvnkvalitet av å sove i sengen. Gå og legg deg når du er søvnig og forsøk å legg deg og stå opp til samme tid hver dag.
Mange sliter med søvnen i perioder, og mangel på søvn kan gi en hel del utfordringer over tid. Vedvarende søvnunderskudd kan gi nedsatt immunforsvar og vi trenger søvn for å sortere dagens inntrykk. I tilegg er det en kjent sak at humøret blir helt elendig når vi går rundt med underskudd på søvn eller generelt sover dårlig. Fra naturen side er vi skapt for å sove om natten, hvis ikke hadde vi rett og slett hatt et bedre nattesyn enn hva vi er utrustet med. Sørg for gode rutiner rundt søvn og husk på å spise riktig, beveg deg og la fremtidens problemer ligge. Lykke til 🙂