Slik steller du en Monstera

En Monstera, ofte kjent som vindusbladplanten, trenger ikke å være veldig vanskelig å lykkes med, men den krever en kombinasjon av riktig lys, vanning og pleie for at den skal trives. Monsteraen kommer opprinnelig fra de tropiske regnskogene og er en jungelplante. Den vokser vit og kan bli hele 10 meter høy. Den er spesielt kjent for å ha store hullete blader. Monstera liker mye naturlig lys, men den trives best med indirekte lys. Unngå direkte sollys, da det kan brenne bladene. En monstera kan også tåle noe skygge, men da vil den mest sannsynling vokse saktere og utvikle færre av de karakteristiske hullene i bladene.

Monstera liker at jorden er lett fuktig, men ikke gjennomvåt. Vann planten når det øverste laget av jorden har tørket ut, ca. 2–3 cm. Pass på at planten ikke står i vann, da kan den få rotråte. Sørg også for at potten har god drenering.

Dette må du gjøre for at en monstera skal trives

Siden monsteraen er en jungelplante trives den best i fuktige omgivelser. Hvis luften er tørr, spesielt om vinteren, kan du spraye bladene med vann eller bruke en luftfukter.

Temperatur

Monstera trives best i temperaturer mellom 18-27 °C. Den tåler ikke kulde godt, så unngå temperaturer under 12 °C.

Jord og gjødsel

Bruk en potteblanding som holder på litt fuktighet, men som også har god drenering. Bland gjerne inn perlite eller orkidejord for å bedre luftsirkulasjon til røttene.

Gjødsle planten med en balansert flytende gjødsel omtrent en gang i måneden i vekstsesongen (vår og sommer). Om vinteren trenger den mindre næring.

Støtte

Monstera er en naturlig klatreplante i naturen, så den vil sette pris på en mosestokk eller annen form for støtte som den kan vokse oppover på.

Beskjæring

Med riktig beskjæring holder du planten sunn samtidig som du stimulerer til ny vekst. Bruk en ren, skarp saks for å kutte bort døde eller misfargede blader. Hvis planten blir for stor eller spredt, kan du beskjære den og forme den slik du ønsker. Husk å klippe av luftrøttene.

Ompotting

Monsteras røtter vokser raskt, så du bør potte om planten hvert andre eller tredje år, eller når røttene begynner å stikke ut av potten.

Luftsirkulasjon

Planten liker god luftsirkulasjon, så plasser den i et rom med moderat ventilasjon, men unngå trekk.

Hvorfor får ikke monsteraen hull i bladene?

Hvis Monsteraen din ikke utvikler hull i bladene (de karakteristiske «vindusbladene»), kan det være flere årsaker. Hullene, også kjent som «fenestreringer», er typisk for modne Monsteraplanter, men flere faktorer kan påvirke utviklingen av disse hullene.

Alder på planten

Monsteraen utvikler ikke hull i bladene før de er modne. Unge planter har ofte helgrønne blader uten hull. Hvis planten din er ung, vil hullene komme etter hvert som den vokser og modnes.

Lysforhold

Monsteraer som ikke får tilstrekkelig med lys, spesielt indirekte, sterkt lys, kan ha vanskeligheter med å utvikle fenestreringer. Sørg for at planten får mye indirekte lys. Direkte sollys kan skade bladene, men for lite lys hindrer riktig vekst.

Næring

Mangelfull næring kan påvirke plantens vekst og utvikling av fenestreringer. Sørg for å gjødsle planten regelmessig i vekstsesongen (vår og sommer) med en balansert flytende gjødsel for å gi den tilstrekkelige næringsstoffer.

Vanning

For mye eller for lite vann kan stresse planten, noe som kan påvirke utviklingen av bladene. Pass på at du vanner planten når det øverste laget av jorden har tørket ut, men unngå at planten står i vann.

Luftfuktighet

Monstera trives i fuktige miljøer. For lav luftfuktighet kan påvirke plantens evne til å utvikle store blader. Øk luftfuktigheten rundt planten ved å bruke en luftfukter, eller spraye bladene regelmessig.

Plass og støtte

Monstera er en klatreplante i naturen, og når den får klatre, stimuleres den til å produsere større blader med hull. Sørg for at planten har støtte slik at den kan vokse oppover.

Temperatur

Monsteraen trives best i temperaturer mellom 18-27 °C. Hvis planten utsettes for kjølige temperaturer, kan det hemme veksten og utviklingen av fenestreringer. Unngå å plassere planten i trekk eller i nærheten av kalde vinduer.

Generell vekst og helse

Hvis Monsteraen ikke vokser optimalt, vil den heller ikke utvikle hull i bladene. Sørg for å gi planten de beste vekstforholdene når det gjelder lys, vann, næring, og luftfuktighet for å fremme sunn vekst.

Lykke til!

spot_img

Horoskop oktober 2024

Vi går nå inn i vektens sesong og den vil hjelpe oss med å holde balansen, men med alt av astrologiske hendelser som ligger...

Snarveien til egen bedrift – Start egen virksomhet og skap en ny inntektskilde med lavest mulig risiko

Drømmer du om å starte egen virksomhet? Bygge opp noe eget og få en mer fleksibel arbeidshverdag? Du er ikke alene om det, men...

Om stjernetegnet Krepsen

Stjernetegnet Krepsen er det fjerde tegnet i dyrekretsen og er kjent for sin følelsesmessige dybde, omsorgsfulle natur og sterke tilknytning til hjem og familie....

Blåbær- En av de fem sunneste matvarene du kan spise

Det er ikke uten grunn at blåbær er noe av det sunneste du kan spise. De er fulle av antioksidanter og vitaminer og har...

Maxi skjørt- nå trender dette

Maxi skjørt er i vinden som aldri før og de kommer i en hel del lekre varianter. Et Maxi skjørt er langt og rekker...

Eplekake-Høstens deiligste fristelse

Lite smaker så godt som norske epler og nå er de å få både i hagen og på butikken. Det finnes en mengde oppskrifter...