Du er sikkert kjent med at akkar er blekksprut, og mange av oss har spist fritert blekksprut, calamari, når vi har vært ute og reist i det store utland. Blekksprut, eller akkar, er ikke det vi spiser mest av her i Norge, men det forekommer at du kan få servert små akkarer på utvalgte spisesteder. Det som derimot ikke er vanlig her til lands er å spise levende blekksprut, Sannakji, som er en Koreansk spesialitet.
Sannakji, lages av en levende babyblekksprut som deles i mindre biter, krydres, spises og blir ansett som en kulinarisk rett i Korea.
Sannakji
Det som er spesielt med Sannakji er at selv om baby blekkspruten er delt opp i biter så sitter fortsatt sugekoppene fast på blekksprutarmene, og er fortsatt fult brukelige. Skulle du være uforsiktig og ta en større bit en du klarer å håndtere kan du risikere å bli kvalt fordi den kan suge seg fast i spiserøret ditt. Mange koreanere spiser også blekkspruten hel ved å rulle den rundt et par spisepinner også føre den inn i munnen. For den som er vant til å spise hel, og ikke minst levende, blekkspruter virker det nok som et helt vanlig måltid, men for oss andre, kan det fremstå rimelig skremmende.
Hvilken smak har sannakji?
Smaken er mild, men blekkspruten er litt slimete og med relative hard tyggemotstand. Vanligvis serveres tentaklene med sesamolje og sesamfrø. Noen tilsetter også chili for å piffe opp den ellers litt smakløse blekkspruten.
Slik spiser de levende baby blekksprut
Her kan du se hvordan de både tilbereder og spiser Sannakji. Youtube florerer også av flere videoer av dem som ikke har vært fult så heldige med å fortære dette litt spesielle måltidet. Er du hverken erfaren, eller forsiktig, når blekkspruten skal ned i halsen kan det ende veldig galt. Rundt seks mennesker dør hvert år ved å bli kvalt av denne retten, så husk at du bør tygge en hel del før du lar den gli ned i halsen din.
Det er spennende med andre matkulturer, og det som for oss kan virke som et helt usannsynlig måltid er for andre og regne, en helt vanlig middag. Vi har ikke for vane å spise levende dyr i Norge og vi tror nok vi måtte hatt litt betenkningstid før vi hadde puttet denne delikatessen i munnen.