Bjørnebær er ikke bare deilige, de er også utrolig sunne og har mange gode helsefordeler. Disse mørkelilla bærene er fulle av næringsstoffer og kan være et godt tillegg til kostholdet ditt.
Bærene er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter, som alle bidrar til en god helse på ulike måter. Bjørnebær kan høstes i perioden juli til oktober og du kan finne dem både som hagebær og som viltvoksende bær. De sprer seg utrolig raskt og det kan være greit å sørge for å ha bjørnebærbusker i hagen under kontroll.
Næringsrike bær
Bjørnebær er en god kilde til vitamin C, vitamin K og folat (vitamin B9). Vitamin C styrker immunforsvaret, vitamin K er viktig for blodets koagulering, og folat er nødvendig for celledeling og vekst.
Bjørnebær inneholder også mineraler som kalium, magnesium og kalsium, som er viktige for hjerte, muskler og sterke bein.
Disse mørke bærene er i tillegg rike på antioksidanter som antocyaniner. Dette gir bærene den mørke fargen og kan bidra til å beskytte cellene mot skader forårsaket av frie radikaler.
Helsemessige fordeler ved å spise bjørnebær
Den høye konsentrasjonen av vitamin C i bjørnebær hjelper til med å styrke immunforsvaret og beskytte kroppen mot infeksjoner.
Bjørnebær er rike på kostfiber, som kan bidra til å fremme en sunn fordøyelse og hjelpe med å forhindre forstoppelse. De inneholder også antioksidanter og fiber som kan redusere risikoen for hjertesykdommer ved å senke blodtrykket og forbedre kolesterolnivåene.
Kalsium og magnesium i bjørnebær kan bidra til sterke bein og sunne ledd. I tillegg er disse sunne bærene lave på kalorier og høye på fiber. Noe som kan hjelpe med å kontrollere vekten ved å fremme metthetsfølelse.
Spis bjørnebær så ofte du kan
Bjørnebær kan enkelt bli en del av ditt daglige kosthold på flere måter. Du kan spise dem som de er, eller bruke dem i salater og frokostblandinger. De passer perfekt sammen med både havregryn og yoghurt.
Blend dem også gjerne med yoghurt, bananer og andre frukter for en næringsrik smoothie. Du kan med fordel bruke bjørnebær i kaker, muffins eller paier. Da blir desserten et hakk sunnere og ekstra smakfull.
Bjørnebærsmoothie
Vil du prøve bjørnebær i en smoothie? En smoothie er enkel å lage og smaker fantastisk. Lett å ta med på farten og kan fint erstatte et måltid hvis du er av den typen som ikke spiser frokost for eksempel.
Dette trenger du:
- 1 kopp friske eller frosne bjørnebær
- 1 banan
- 1 kopp yoghurt eller melk (vanlig eller plantebasert)
- 1 spiseskje honning eller lønnesirup (valgfritt)
- ½ kopp isbiter (hvis du bruker friske bær)
Slik gjør du:
- Ha alle ingrediensene i en blender.
- Blend til det hele er glatt og kremet.
- Hell i et glass og nyt med en gang.
Bjørnebær ikke bare gode på smak, de er også fulle av næringsstoffer som kan gavne helsen din på mange måter. Uansett om du spiser dem friske, tilsetter dem i maten din eller bruker dem i oppskrifter, er disse deilige bærene et fantastisk tilskudd til et sunt
kosthold.
Du kan få tak i frosne bjørnebær hele året. Finner du bjørnebær i naturen eller har dem i hagen, kan du høste dem og legge dem i fryseren. Dermed har du tilgang på bær du selv har plukket også når sesongen er over.
Et tips er å legge disse bærene i fryseren og servere dem til jul. Det gir deg en liten smak av sommer når det er som mørkest ute.