Derfor bør du ikke bruke Nesespray lengre enn 10 dager

- Annonse-

Vi kjenner alle følelsen når vi blir forkjøla og så tett i nesen at det er umulig å puste hverken ut eller inn. Da hiver vi oss over nesesprayen som umiddelbart gir oss pusten tilbake, og vi kan lene oss tilbake og la forkjølelsen gå sin gang. Det er flott med gode medisiner og hjelepmidler når vi er syke, men noen tar skrittet enda litt lengre og bruker nesespray mye lengre enn anbefalt. Hvor lenge du bør bruke nesespray er satt til 10 dager, og det er det faktisk en grunn for. Mange av oss fortsetter å spraye nesen og plutselig en dag klarer vi oss ikke uten.

Vi har sett på hva som skjer, og hvorfor du ikke bør bruke nesespray lengre enn de anbefalte 10 dagene, og hva du kan gjøre for å komme deg ut av avhengigheten.

Langvarig bruk av nesespray

nesespray

Nesespray som Otrivin får blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen og hjelper deg med å kunne puste fritt, den har såkalt avsvellende effekt. Problemet er at denne tilstanden varer ikke så lenge når du gjør nesen din vant til å sprayes flere ganger daglig.

Langvarig bruk av nesespray gir betennelse

Virkestoffene i sprayen vil etter en stund være med på å gi nesen din en betennelse som gjør at slimhinnen hovner opp. Dermed vil man bruke sprayen oftere og oftere for å oppnå følelsen av å kunne puste fritt. Slimhinnen blir såkalt hyperaktiv, og når den avsvellende virkningen avtar, vil sprayen bidra til at slimhinnen hovner opp igjen.

Gravide er ofte tett i nesen uten å være syke

Gravide har ofte en tendens til å oppleve nesetetthet i siste del av graviditeten, og har lett for å ty til vidundersprayen. Det beste du kan gjøre er å leve med tett nese en stund og la det hele gå over av seg selv.

Medfødte neseproblemer

Noen har medfødt nesetetthet pga av skjevheter i neseskilleveggen, nesepolypper eller andre indre neseskavanker. Da bør du sjekket dette før du hiver deg på sprayen.

Slik blir du kvitt nesespray avhengigheten

nesespray 2

Det er veldig individuelt fra person til person hvor vanskelig det er, eller føles, å slutte med nesespray. Noen gjør det uten store problemer, mens andre føler det er verre enn noe annet de har gjort. Følelsen av å ikke få puste med nesen kan gi noen både følelsen av angst og klaustrofobi. Men det finnes faktisk noe du kan gjøre for å få bukt med avhengigheten, men du må regne med at det tar et par uker før du kan puste normalt, og ytterligere rundt en måned før betennelsen har gitt seg.

Nesespray med saltvann

Saltvannspray er en ufarlig og effektiv måte å rense nesen på. Når du er forkjølet vil slimhinnen bli irritert som gjør at den hovner opp på innsiden og nesegangen blir trangere. Saltvannsspray er ufarlig og skader ikke slimhinnen i nesen, og du kan bruke den så ofte du vil gjennom dagen. Mye av nesespray avhengigheten sitter, for mange, i hodet. Du er vant til å spraye i vei mange ganger i timen gjennom hele dagen, og kanskje også på natten. Med saltvannsspray kan du fortsette å spraye, men uten at du tar skade av det. Saltvannspray vil også hjelpe til med å åpne nesen.

Nesespray med kortison

Nesespray med kortison får du på resept fra legen din. Denne sprayen demper betennelsen som er skapt av bruken av spray med avsvellende effekt.

Ligg med hodet høyt

Forsøk å sove med hode høyt en periode mens du er på «avvenning». Man har lettere for å bli tett i nesen når man ligger enn når man står oppreist. Man blir derfor oftere tett i nesen når man ligger flatt gjennom natten.

Være i bevegelse

Holder du deg i bevegelse i perioden du skal slutte med nesespray vil det gi deg en god gevinst. Når du er i bevegelse så frigjør du adrenalin, og adrenalin kan hjelpe på samme måte som stoffene i en spray.

Trapp ned bruken

Det kan være en fordel at du trapper ned bruken før du gir deg helt. Vent flere timer mellom hver gang du bruker sprayen, så annenhver dag, tredjehver dag osv. Du kan også bruke en mildere spray, den som er for barn.

Operasjon

I verste fall kan man opereres, men det er veldig individuelt fra person til person. Med en operasjon kan man fjerne de midtre nesemuslingene hvis de er kronisk hovne, eller man kan rette på de skavankene man har inne i nesen. Dette bør du snakke med legen din om slik at du får de best kvalifiserte rådene.

 

Har du slitt med nesesprayavhengighet og klart å slutte av deg selv, bør du være yderst forsiktig med å bruke dette preparatet igjen. Selv om du har vært uten sprayen en lang stund kan du regne med at betennelsen blusser opp igjen relativt raskt i det du begynner å bruke nesesprayen igjen. Det er med denne avhengigheten som med mange andre avhengigheter. Hold ut, tenk på noe annet og sørg for å ha noen ufarlige hjelpemidler underveis.

Lykkes til:)

 

- Annonse-

Pesta Core- Dette trender nå

Det er ingen tvil om sosiale medier er med på å sette i gang trender, og denne trenden er intet unntak. Pesta Core regjerer...

Horoskop- Februar 2024

Da var vi i gang med en ny måned, februar 2024. Historien for 2024 har så vidt begynt, og ditt månedlige horoskop for februar...

True Crime- Vampyren i Sacramento

Av og til et virkeligheten mer brutal enn fantasien. True Crime saken om Richard Trenton Chase er kanskje verre enn den verste skrekkfilmen du...

Dette bør du vite om stjernetegnet Vannmann

Stjernetegn og horoskop er begge knyttet til astrologi, et system som studerer posisjonen til himmellegemene og deres påståtte påvirkning på menneskelig atferd og hendelser....

Inspirerende stilikoner gjennom tidene

Mote og stil endrer seg hele tiden. Vi henter gjerne inspirasjon fra trendsettere over hele verden, og skaper vår egens stil. Mange kjente personligheter...

Horoskop januar 2024

Nytt år, nye muligheter. Har du som mange andre kjent på at 2023 har bydd på en del utfordringer? Da kan du glede deg...