Dette bør du vite om overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig fase i livet til kvinner, men det snakkes dessverre ikke nok om. Overgangsalderen er en tid hvor menstruasjonen stopper opp, og kroppen går gjennom hormonelle endringer som kan gi en rekke med ugreie symptomer. Endringene i kroppen starter vanligvis mellom 45 og 55 år, selv om mange kan oppleve at det begynner både tidligere og senere.

Før man kommer i overgangsalderen er det mange som kjenner at «noe er på gang» lenge før menstruasjonen forsvinner. Det kan være alt fra uregelmessig menstruasjon, kløe på kroppen, tristhet, depresjon og hjernetåke. Opplever du noen av disse symptomene, eller har andre uforklarlige opplevelser og følelser i kroppen, skal du vite at det er helt normalt.

Noen symptomer på overgangsalderen

Symptomene på overgangsalderen kan variere fra kvinne til kvinne. Noen kvinner kan oppleve milde symptomer, mens andre kan oppleve mer alvorlige symptomer. Mange kvinner kan føle symptomene på overgangsalderen som krevende i hverdagen, men det er faktisk hjelp å få. Her finner du de vanligste symptomene på overgangsalderen.

Hetetokter

Hetetokter er en av de vanligste symptomene på overgangsalderen. Dette er en følelse av varme som sprer seg gjennom kroppen, spesielt i ansiktet og på brystet. Hetetokter kan vare fra noen få sekunder til flere minutter.

Fravær av menstruasjon

Et av de sikreste tegnene på overgangsalderen er når du mister menstruasjonen. Den kan i perioden før du mister den også være svært uregelmessig. Du kan blø både oftere og sjeldnere.

Nattesvette

Nattesvette er et annet vanlig symptom på overgangsalderen. Dette er en tilstand hvor du svetter mye om natten og kan våkne opp både våt og kald. Noen kvinner kan oppleve å være så plaget at sengetøyet må skiftes selv om det er midt på natten.

Tørrhet i skjeden

Overgangsalderen kan føre til at skjeden blir tørr og irritert. Dette kan føre til ubehag under sex og øke risikoen for infeksjoner i skjeden. Bruk glidemiddel for å dempe ubehaget.

Humørsvingninger

Overgangsalderen kan føre til humørsvingninger som irritabilitet, angst og depresjon. Det er store hormonforandringer som skjer i kroppen og det kan føles tungt.

Søvnproblemer

Overgangsalderen kan gi søvnproblemer av ulik variasjon. Noen har vanskeligheter med å sovne, andre med å klare å sove gjennom natten. Noen velger sovemedisiner, men det er ikke holdbart i lengden. Prøv å finne andre måter å bedre søvnen på. Husk at søvn er viktig både for den mentale og fysiske helsen.

Redusert sexlyst

Overgangsalderen kan føre til en reduksjon i sexlysten og kan for mange føles ekstra trist. Prat med partneren din og fortell hva du går gjennom. Dette er en periode for forståelse og trøst. Det vil bedre seg, men det kan ta litt tid.

Hjernetåke

Hjernetåke er noe som har kommet frem som et symptom de siste årene. Følelsen av å glemme mer enn vanlig kan føles slitsomt for mange. Bruk en bok til å skrive ned alt du skal huske, og stress med det. Du får kontroll på galskapen etter hvert.

Kløe

Kvinnehelse står høyere på agendaen enn noen gang, og et av symptomene på overgangsalderen er kløe på kroppen. Dette er noe som har blitt snakket lite om, men som flere og flere opplever i overgangsalderen.

Mange kvinner kan fortelle om intens kløe i alt fra ørene til ulike steder på kroppen. Sliter du med dette skal du vite at det også er helt normalt. Husk likevel på at uforklarlig kløe kan være symptomer på sykdom, så ta en tur til legen om dette gjelder deg.

Det finnes også mange kvinner som ikke opplever noen særlige symptomer på overgangsalderen overhodet. Den kan utarte seg ulikt fra kvinne til kvinne. Det viktigste er å gjøre det beste ut av det når det først er i gang.

Behandling av symptomer ved overgangsalderen

Det er mange måter å håndtere symptomene på overgangsalderen på. Noen kvinner kan finne lindring av symptomene ved å gjøre livsstilsendringer, som å ha et sunt kosthold med regelmessig mosjon. Andre kvinner kan trenge medisiner for å lindre symptomene. Kvinner håndterer og opplever symptomene ulikt

Hormonbehandling

Hormonbehandling innebærer å ta hormoner, som østrogen og progesteron, for å erstatte hormonene som kroppen ikke lenger produserer. Denne behandlingen kan bidra til å lindre hetetokter, nattesvette og tørrhet i skjeden.

Hormonbehandling kan imidlertid også øke risikoen for visse helseproblemer, som hjerte- og karsykdommer og brystkreft. Her er det viktig at du snakker med legen din om hva som er best for deg.

Ikke hormonelle behandlinger

Det finnes også ikke hormonelle behandlinger som kan hjelpe med symptomene på overgangsalderen som:

  • Antidepressiva: Noen typer antidepressiva kan bidra til å lindre hetetokter og nattesvette.
  • Trening og kosthold: Det er bevist at riktig kosthold og trening kan ha god effekt for mange. Svett ut skikkelig med trening og sørg for å holde deg unna matvarer som kan forsterke symptomene. Matvarer som det anbefales å holde seg unna er hvetemel, pasta, sukker og koffein.
  • Urter og kosttillskudd: Både urter og kosttilskudd kan være til god hjelp for mange, men husk å sjekke at det ikke gir problemer med andre medisiner du tar.
  • Vitamin E: Vitamin E kan bidra til å lindre hetetokter, selv om det er blandet forskning på om det er effektivt eller ikke.

Vaginale kremer

Vaginale kremer kan bidra til å lindre tørrhet i skjeden og andre symptomer på vaginal atrofi. Glidemiddel kan også være til hjelp ved problemer med samleie på grunn av tørre slimhinner.

Livsstilsendringer

Å gjøre livsstilsendringer kan også bidra til å lindre symptomene på overgangsalderen. Selv om det kan føles vanskelig å ha en kropp som ikke fungerer slik du er vant til kan det være en idé og gjøre noen endringer. Flere kvinner blir plaget med overvekt under overgangsalderen og da kan du med fordel gjøre endringer som sørger for en sunn livsstil.

  • Spise et sunt kosthold som er rikt på frukt, grønnsaker og fullkorn.
  • Mosjonere regelmessig for å opprettholde en sunn vekt og forbedre søvnen.
  • Unngå koffein, alkohol og krydret mat, da disse kan utløse hetetokter.
  • Bruke avslapningsteknikker, som yoga og meditasjon, for å redusere stress og forbedre søvnen.

Naturlig fase

Overgangsalderen er en naturlig fase i livet til kvinner, og symptomene kan variere fra kvinne til kvinne. Det er mange måter å håndtere symptomene på så snakk med legen din og finn ut hva som passer beste for deg.

Overgangsalderen har i lange tider vært noe få har snakket om og mange føler en tristhet rundt det å være i overgangsalderen. Tiden for familieforøkelse er forbi, kroppen og sinnet endrer seg og det kan være vanskelig å ta innover seg.

Prøv heller å se positivt på det hele. Livet ligger fortsatt foran deg. Ta det hele med fatning og er du sterkt plaget bør du oppsøke en lege. Gjerne en lege som er god på kvinnehelse og som ikke sitter med utdadert informasjon.

Lykke til!

spot_img

Horoskop november 2024

Velkommen til november 2024. Denne måneden starter og slutter med nymåner, noe som gjør november ekstra spennende. Den nymånen første treffer i Skorpionens tegn...

The Zodiac Killer- Et mysterium som fortsatt lever

På slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet ble det nordlige California terrorisert av en seriemorder som kalte seg The Zodiac Killer. Hans brutale...

Beste sminkekalender til advent og jul

Det nærmer seg jul og da er det ekstra koselig med en julekalender som kan brukes i adventstiden. Er du en av dem som...

Blåbærmuffins- enkelt og veldig godt

Blåbærmuffins er en deilig og enkel bakst som passer perfekt til både frokost og som en liten godbit gjennom dagen. De friske, saftige blåbærene...

Slik steller du en Monstera

En Monstera, ofte kjent som vindusbladplanten, trenger ikke å være veldig vanskelig å lykkes med, men den krever en kombinasjon av riktig lys, vanning...

Horoskop oktober 2024

Vi går nå inn i vektens sesong og den vil hjelpe oss med å holde balansen, men med alt av astrologiske hendelser som ligger...