Dette gjør deg mest utsatt for bendelorm

Bendelorm er en type parasitt som kan infisere mennesker og dyr. Det finnes flere typer bendelorm, og hver av dem har forskjellige egenskaper og kan forårsake forskjellige symptomer. Bendelorm infiserer kroppen ved å legge egg eller larver i mat eller vann som er forurenset med parasitten. Når eggene, eller larvene, kommer inn i kroppen, kan de klekke og utvikle seg til en bendelorm som fester seg til tarmveggen og begynner å produsere egg.

Det er viktig å ta forholdsregler for å unngå bendelorminfeksjoner. Husk å vaske hendene grundig før måltider, unngå å spise rå eller underkokt kjøtt og fiskeprodukter, samt unngå å drikke vann fra usikre kilder.

Symptomer på bendelorm

Symptomene på bendelorminfeksjon varierer avhengig av hvilken type bendelorm som forårsaker infeksjonen. Noen vanlige symptomer er magesmerter, diaré, kvalme og vekttap.

I alvorlige tilfeller kan bendelorminfeksjon føre til obstruksjon av tarmen. I sjeldne tilfeller kan bendelormen spre seg til andre deler av kroppen, som hjernen eller leveren.

Slik kan du få bendelorm

Bendelorminfeksjon oppstår når vi svelger egg eller larver av parasitten. Disse eggene, eller larvene, kan finnes i mat eller vann som er forurenset med bendelorm.

Visse typer bendelorm kan finnes i rå eller underkokt kjøtt, spesielt svin, okse og fisk som for eksempel dårlig sushi. Når kjøttet, eller fisken, ikke er tilstrekkelig tilberedt, kan egg eller larver av bendelorm overleve og forårsake infeksjon.

Bendelormegg kan også finnes i vann som er forurenset med avføring fra infiserte mennesker eller dyr. Hvis du drikker vann fra en slik kilde kan du risikere å bli infisert med bendelorm.

Hvis du ikke vasker hendene ordentlig etter å ha håndtert mat eller vært i kontakt med avføring, kan du også risikere å svelge bendelormegg og utvikle en infeksjon.

Personer som har nært kontakt med infiserte dyr, som kjæledyr eller husdyr, kan også være utsatt for bendelorminfeksjoner.

Forhåndsregler

Bendelorminfeksjon forekommer over hele verden, men noen områder er mer utsatt enn andre. Infeksjonsraten varierer avhengig av flere faktorer som  hygienepraksis, sanitære forhold, tilgang til trygt vann og tilberedning av mat.

Bendelorminfeksjoner er mer vanlig i land der hygienestandarden er dårlig og det er begrenset tilgang til rent vann og gode sanitære forhold. Du kan være med utsatt i utviklingsland enn i utviklede land.

Det er viktig å ta forholdsregler for å unngå å få bendelorm. Vask hendene grundig før måltider, unngå å spise rå eller underkokt kjøtt, samt rå fiskeprodukter. Sørg også for å drikke vann fra usikre kilder.

Her kan du være ekstra utsatt for bendelorm

Latin-Amerika: Infeksjon med Taenia solium bendelormen er vanlige i Latin-Amerika, spesielt i Mexico, Peru og Colombia.

Afrika: Infeksjon med Taenia saginata bendelormen er vanlig i Afrika, spesielt i østlige og sørlige deler av kontinentet.

Asia: Infeksjon med både Taenia saginata og Taenia solium bendelormer er vanlige i mange deler av Asia, som Kina, India og Thailand.

Øst-Europa: Infeksjoner med Taenia saginata-bendelormen er vanlige i mange land i Øst-Europa som blant annet Romania, Bulgaria og Serbia.

Det er verdt å merke seg at bendelorminfeksjon kan forekomme hvor som helst. Det er derfor viktig å ta forholdsregler, særlig når du er ute og reiser. Spis mat som er gjennomkokt og godt stekt.

Behandling

Behandlingen av bendelorm involverer vanligvis medisiner som dreper parasitten. I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å fjerne en voksen bendelorm fra tarmen.

Behandlingen for bendelorm avhenger av hvilkentype bendelorm du har og alvorlighetsgraden av tilstanden. Det er viktig å oppsøke lege eller annet helsepersonell for å få riktig diagnose og behandling.

Ved medisinsk behandling av bendelorm brukes vanligvis antiparasittiske medisiner. De vil sørge for er å drepe bendelormen i kroppen. Doseringen og varigheten av behandlingen vil avhenge av typen bendelorm og alvorlighetsgraden.

I sjeldne tilfeller kan det benyttes kirurgi for å fjerne en bendelorm. Kirurgi brukes spesielt hvis bendelormen har forårsaket skade på organene.

Hvis du har symptomer på bendelorminfeksjon, som kvalme, diaré eller magesmerter, kan legen din også foreskrive medisiner for å lindre disse symptomene.

Spredning av bendelorm

I tillegg til medisinsk behandling er det viktig å ta forholdsregler for å forhindre spredning av bendelormen til andre. Vaske hendene grundig og regelmessig og tilbered maten godt. Sørg også for å unngå rått eller underkokt kjøtt og fiskeprodukter, samt holde deg unna vann fra usikre kilder.

Hvis du mistenker at du kan ha denne infeksjonen bør du oppsøke lege så snart som mulig for å få riktig behandling.

Lykke til!

Womanizer- En revolusjon for alle kvinner

Intimitet og seksualitet er viktig å både utforske og nyte, og det er noe womanizer virkelig har satt i høysetet. Womanizer er et revolusjonerende...

Horoskop for Juni 2023

Da har vi entret juni måned og igjen står stjernetegnene i fokus. Hva har du i vente denne måneden og hva bør du gjøre?...

Blodtype A? Da er dette det beste kostholdet for deg

Blodtypedietten er en populær diett som hevder at blodtypen din påvirker hvordan kroppen din fordøyer mat og reagerer på ulike typer matvarer. Ifølge denne...

True Crime- Jenta i kisten

I 1977 ble 20-årige Stan kidnappet når hun stod i veikanten og haiket. Colleen Stan ble holdt fanget og torturert i syv lange år....

Dette bør du vite om overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig fase i livet til kvinner, men det snakkes dessverre ikke nok om. Overgangsalderen er en tid hvor menstruasjonen stopper opp,...

Sliter du i varmen? Da bør du sjekke ut disse

Er du en av dem som sliter ekstra i varmen, eller er du kanskje på et stadiet i livet hvor hetetoktene kommer kastende på...