Er sjefen psykopat? Dette bør du gjøre

Det er mange av oss som har vært der. Hatt, eller har, en arbeidsplass med en sjef du ikke trives med. Selv om en sjef oppfører seg urimelig og kanskje også manipulerende er det ikke sikkert han er en psykopat, men at det er utrivelig å gå på jobb er det ingen tvil om. Det er et økende problem med ansatte som mistrives på arbeidsplassen sin og ofte er det sjefen som er problemet. Å bli utsatt for en manipulerende sjef med psykopatiske trekk er utfordrende og kan gjøre deg syk.

Vi har sett på hva du bør gjøre hvis du er ved en arbeidsplass hvor sjefen rett og slett ikke er noe grei, og hvordan du bør håndtere det.

Gå i deg selv

gå i seg selv

Føler du hver dag du skal på jobb at det tar hele livsgnisten ut av deg og du gruer deg til å gå på jobb? Da kan det være en idé og starte med seg selv. Hva er det som gjør at du mistrives så inderlig? Har du en sjef som er ugrei kan du ta noen runder med deg selv og se om det bare er dere to som ikke går sammen, eller om det faktisk er sjefen som er problemet.

Skriv ned hendelser

skrive

Det har liten hensikt å ta opp problemene med sjefen. Mennesker med psykopatiske trekk er uvillige til å se sine egne feil og vil fortsette å legge skylden på deg. De manipulerer og får deg til å føle deg liten og ubrukelig. Det beste du kan gjøre er å skrive ned hendelser hvor du har følt deg urettferdig behandlet og tråkket på. Har sjefen tråkket på deg og hånet deg i påhør av andre? Skriv det ned så du har dokumentasjon på det som har skjedd, med dato og sted. Dette vil hjelpe deg videre på veien.

Ta kontakt med ledelsen

møte

Jobber du i en bedrift med en større ledelse bør du ta kontakt med dem og be om et møte. Dette første møtet bør være uten sjefen tilstede. Legg frem saken din for ledelsen. Husk å være saklig og konkret. Du må regne med at etter et møte med ledelsen vil det bli et møte mellom sjefen og deg. Dette kan føles problematisk fordi sjefen mest sannsynlig vil prate seg ut av problemet og klare å legge skylden på deg. Hold likevel ut, det er viktig at du følger prosessen for å komme videre.

Ta kontakt med Verneombudet

møte 2

Etter møte med både sjefen og ledelsen kan du ta kontakt med verneombudet i bedriften. Verneombudets oppgave er ikke å sympatisere med deg, men de skal bistå deg i saksgangen og hjelpe dere med å finne en løsning. Du kan også be om at verneombudet er med i samtalene som observatør. Verneombudets rolle vil være å sørge for at samtalene foregår på skikkelig vis. Husk at du også kan ta kontakt med verneombudet før du legger saken på bordet for både ledelsen og sjefen. Mange kvier seg for å ta tak i problemer som oppstår på sin egen arbeidsplass og da kan det være godt å ha verneombudet i ryggen.

Bytt jobb

bytte jobb

Har du gått hele runden og føler at du ikke kommer noen vei, bør du se deg om etter en ny jobb. Å ha en sjef som er vanskelig å samarbeide med vil bare skape problemer for deg og du kan bli både psykisk og fysisk syk av det. Hold ut frem til du har fått nytt arbeid, og blir det for galt kan du sykemelde deg mens du søker nye jobber.

 

Å jobbe for og sammen med en psykopat er i de fleste tilfeller ekstremt utmattende og frustrerende. Det er likevel viktig å tenke på at du er godt nok og du har gjort det du kan. Du skal uansett situasjon ikke la deg tråkke på, og så lenge du vet at du har oppført deg saklig og respektfullt så har du gjort ditt. Nå er det viktig at du finner veien videre uten å bli manipulert og snakket stygt til.

Har du en psykopat i nær relasjon, kan du besøke Familievernkontoret sin nettside for å få hjelp.

Lykke til 🙂

Slik blir du kvitt urinveisinfeksjon helt naturlig

Det er mange som til stadighet sliter med urinveisinfeksjon og det er ikke alltid det er behov for å ty til antibiotika. Det er...

Slik strikker du en enkel genser av restegarn

Er du en av dem som elsker å strikke så har du garantert garnrester igjen av alt du har strikket. Har du haugevis med...

Horoskop Februar 2023-Dette kan du forvente denne måneden

Ny måned med nye muligheter og ett skritt nærmere våren med sol og varme. Vi går en deilig tid i møte og kanskje er...

Slik kan du klare å bli mindre sjenert

Sjenanse er en følelse av ubehag eller nervøsitet som oppstår når man er i selskap med andre mennesker. Det kan være en reaksjon på...

Derfor bør du unne deg litt tid i en sauna så ofte du kan

Sauna er et rom eller en bygning som blir varmet opp til høye temperaturer og har vanligvis benker eller senger som folk kan ligge...

Slik holder du deg sunn og slank med Middelhavsdietten

Middelhavsdietten er et kosthold som er populær i områdene rundt Middelhavet, samt i land som Italia, Hellas og Spania. Middelhavsdietten er kjent for å...