Hvor farlig er det å bli bitt av en hoggorm?

- Annonse-

Hoggormen (Vipera berus) er Norges eneste giftige slange og er relativt vanlig i store deler av landet. Selv om de fleste bitt fra hoggorm ikke er dødelige, er det viktig å forstå risikoene og hvordan man skal reagere hvis man blir bitt.

Hva skjer når man blir bitt av en hoggorm?

Når en hoggorm biter, injiserer den gift i offeret. Giften inneholder en blanding av proteiner som kan forårsake ulike reaksjoner i kroppen, inkludert:

– Smerte og hevelse: De mest umiddelbare symptomene er smerte og hevelse rundt bittstedet. Dette kan begynne i løpet av få minutter til en time etter bittet.

– Kvalme og oppkast: Noen opplever også kvalme, oppkast, og uvelhet.

– Blodtrykksfall: I mer alvorlige tilfeller kan giften påvirke blodtrykket, føre til svimmelhet og i ekstreme tilfeller sjokk.

– Allergiske reaksjoner: En liten andel mennesker kan ha allergiske reaksjoner på giften, noe som kan forverre tilstanden betydelig.

Hvor farlig er det å bli bitt av huggorm?

Selv om hoggormbitt kan være smertefulle og skremmende, er de sjelden dødelige. Statistikk viser at svært få mennesker dør av hoggormbitt i Norge, takket være rask tilgang til medisinsk behandling. Barn, eldre og personer med helseproblemer er mer utsatt for alvorlige reaksjoner og bør derfor søke øyeblikkelig medisinsk hjelp hvis de blir bitt.

Førstehjelp ved hoggormbitt

1. Ro og hvile: Forsøk å holde den som er bitt rolig. Stress og aktivitet kan øke spredningen av giften i kroppen.

2. Hold bittstedet i ro: Unngå å bevege kroppsdelen som er bitt. Hold den gjerne i en hevet posisjon for å redusere blodstrømmen til området.

3. Ikke sug ut giften: Dette er en myte og kan faktisk gjøre mer skade enn nytte.

4. Søk hjelp: Ta kontakt med lege eller ring 113 for øyeblikkelig hjelp. De vil gi råd om hva som skal gjøres videre og kan administrere motgift om nødvendig.

Forebygging for å unngå hoggormbitt

For å unngå hoggormbitt, kan følgende tiltak være nyttige:

– Bruk støvler: Når du går i områder hvor hoggormen er kjent for å være, bruk høye støvler og lange bukser for å redusere risikoen for bitt.

– Hold deg på stier: Hoggormer liker å gjemme seg i vegetasjon, så hold deg på stier når du går i skogen eller på fjellet.

– Vær oppmerksom: Se hvor du setter føttene og hendene, spesielt når du plukker bær eller beveger deg gjennom høyt gress.

Konklusjon

Selv om et bitt fra en hoggorm kan være skremmende og potensielt farlig, er det sjelden livstruende dersom man får riktig medisinsk behandling i tide. Å vite hvordan man skal håndtere et hoggormbitt og hvordan man kan forebygge å bli bitt, kan bidra til å redusere risikoen og sikre at man kan nyte naturen trygt.

Se møte med hoggorm:

- Annonse-

Hva er viktig for menn når det kommer til sex?

Seksualitet er en kompleks og individuell del av menneskelivet, og det som er viktig for menn i seksuelle forhold kan variere betydelig fra person...

MontessoriKidz: Fremmer barnas utvikling med innovative og trygge produkter

MontessoriKidz er et ledende merke innen pedagogiske leker og møbler som fremmer barnas utvikling gjennom lek og aktivitet. Inspirert av Montessori-prinsippene, fokuserer produktene deres...

Pesta Core- Dette trender nå

Det er ingen tvil om sosiale medier er med på å sette i gang trender, og denne trenden er intet unntak. Pesta Core regjerer...

Horoskop- Februar 2024

Da var vi i gang med en ny måned, februar 2024. Historien for 2024 har så vidt begynt, og ditt månedlige horoskop for februar...

True Crime- Vampyren i Sacramento

Av og til et virkeligheten mer brutal enn fantasien. True Crime saken om Richard Trenton Chase er kanskje verre enn den verste skrekkfilmen du...

Dette bør du vite om stjernetegnet Vannmann

Stjernetegn og horoskop er begge knyttet til astrologi, et system som studerer posisjonen til himmellegemene og deres påståtte påvirkning på menneskelig atferd og hendelser....