Hvor farlig er det å drikke lettbrus?

Vi drikker mye brus her til lands og myndighetene forsøker stadig å få oss alle til å innta mindre sukker. Mange av oss sliter med livsstilsykdommer som overvekt og diabetes. Men det er en ubeskrivelig følelse når du kan kose deg med en iskald brus og kjenne at belønningssenteret i hjernen din tar salto av glede.

Vi får i oss alt for mye sukker og mange har byttet fra vanlig brus til lettbrus, men er lettbrus så bra for oss som vi ønsker å tro?

Aspartam

lettbrus 1
All lettbrus inneholder søtningsstoffet aspartam.

All lettbrus inneholder stoffet Aspartam, som er et søtningsmiddel. Dette stoffet har i flere påstander blitt knyttet opp mot kreft, demens, hårtap osv.

Morando Soffritti er leder av det uavhengige italienske forskningsinstituttet Ramazzini Institutt. Han har forsket på kreft i en årrekke og da med fokus på aspartam i lettbrus. Han påpeker at det i flere forskjellige studier har vist at aspartam har virket kreftfremkallende på gnagere. Dette har derimot blitt avvist av flere andre forskningsresultater gjort i årenes løp.

Moronda Soffritti mener også å kunne se, ut ifra sin forskning, at barn og gravide ikke bør innta stoffet Aspartam.

Hvor mye aspartam kan du drikke?

pepsi max
Kan du drikke uante mengder med lettbrus?

Nhi står derimot på sitt, og mener at en mengde forskningsresultater viser at et daglig inntak på 40 mg/kg av aspartam er helt trygt. 40 mg pr. kilo kroppsvekt vil si at en person som veier 60 kg kan drikke så mye som 4 liter med lettbrus pr. dag uten at det er farlig.

Overvekt

overvekt
Sliter du med overvekt er det en god idé å bytte til lettbrus.

Drikker du mye brus er du ekstra utsatt for overvekt og diabetes. Det vil, uten tvil, være bedre for deg å drikke lettbrus enn vanlig brus hvis du forsøker å gå ned i vekt. En halvliter cola kan inneholde så mye som 200 kalorier. Er man overvektig er det en fordel å bytte til lettbrus. Du vil du «spare» 200 kalorier for hver halvliter du drikker i forhold til en halvliter med vanlig brus. Drikker du 2 liter brus om dagen så får du i deg så mye som 50 teskjeer med sukker, og det er vesentlig mer enn hva kroppen bør få i seg i løpet av en dag.

Avhengighet

avhengighet
Når kroppen får i seg sukker og koffein kan det føre til avhengighet av nettop brus.

Mange har nok opplevd å bli avhengig av både lettbrus og vanlig brus. Noen typer Lettbrus inneholder like mye koffein som vanlig brus, og kan føre til avhengighet. I tillegg kan også sukker føre til avhengighet, men det gjelder ikke lettbrus siden den ikke inneholder sukker. Det sies av avhengighet av lettbrus kun er en psykisk og at det er lettere, for mange, å slutte å drikke lettbrus enn vanlig brus.

Brus som tørsteslukker

vann
Vann er den beste tørsteslukkeren.

Både lettbrus og vanlig brus kan gjøre deg ekstra tørst siden all brus inneholder en hel del salt. All brus inneholder også en hel del andre stoffer og ingredienser enn bare aspartam, og det er ikke alle stoffene vi alle reagerer like godt på. Husk at du vil ikke klare å bli » utørst » av å drikke mer brus. Da bør du heller drikke vann.

Drikker du mye brus med sukker er du mer utsatt for å utvikle diabetes, fedme, hjerte og karsykdommer osv. Har du problemer med å kutte ut brusen vil det gi deg store helsegevinster å bytte til lettbrus, selv om det beste du kan gjøre er å drikke mest vann. Men én endring av gangen vil uansett ha mye å si for helsen din.

 

 

Womanizer- En revolusjon for alle kvinner

Intimitet og seksualitet er viktig å både utforske og nyte, og det er noe womanizer virkelig har satt i høysetet. Womanizer er et revolusjonerende...

Horoskop for Juni 2023

Da har vi entret juni måned og igjen står stjernetegnene i fokus. Hva har du i vente denne måneden og hva bør du gjøre?...

Blodtype A? Da er dette det beste kostholdet for deg

Blodtypedietten er en populær diett som hevder at blodtypen din påvirker hvordan kroppen din fordøyer mat og reagerer på ulike typer matvarer. Ifølge denne...

True Crime- Jenta i kisten

I 1977 ble 20-årige Stan kidnappet når hun stod i veikanten og haiket. Colleen Stan ble holdt fanget og torturert i syv lange år....

Dette bør du vite om overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig fase i livet til kvinner, men det snakkes dessverre ikke nok om. Overgangsalderen er en tid hvor menstruasjonen stopper opp,...

Sliter du i varmen? Da bør du sjekke ut disse

Er du en av dem som sliter ekstra i varmen, eller er du kanskje på et stadiet i livet hvor hetetoktene kommer kastende på...