Levende Blekksprut-Verdens farligste Middag?

- Annonse-

Du er sikkert kjent med at akkar er blekksprut, og mange av oss har spist fritert blekksprut, calamari, når vi har vært ute og reist i det store utland. Blekksprut, eller akkar, er ikke det vi spiser mest av her i Norge, men det forekommer at du kan få servert små akkarer på utvalgte spisesteder. Det som derimot ikke er vanlig her til lands er å spise levende blekksprut, Sannakji, som er en Koreansk spesialitet.

Sannakji, lages av en levende babyblekksprut som deles i mindre biter, krydres, spises og blir ansett som en kulinarisk rett i Korea.

Sannakji

blekksprut 3
Sannakji består av små blekkspruter, og ikke de enorme som vi er vant til å se.

Det som er spesielt med Sannakji er at selv om baby blekkspruten er delt opp i biter så sitter fortsatt sugekoppene fast på blekksprutarmene, og er fortsatt fult brukelige. Skulle du være uforsiktig og ta en større bit en du klarer å håndtere kan du risikere å bli kvalt fordi den kan suge seg fast i spiserøret ditt. Mange koreanere spiser også blekkspruten hel ved å rulle den rundt et par spisepinner også føre den inn i munnen. For den som er vant til å spise hel, og ikke minst levende, blekkspruter virker det nok som et helt vanlig måltid, men for oss andre, kan det fremstå rimelig skremmende.

Hvilken smak har sannakji?

blekksprut 2
En blekksprut har en mild smak og blir tilsatt godt med krydder før den fortæres.

Smaken er mild, men blekkspruten er litt slimete og med relative hard tyggemotstand. Vanligvis serveres tentaklene med sesamolje og sesamfrø. Noen tilsetter også chili for å piffe opp den ellers litt smakløse blekkspruten.

Slik spiser de levende baby blekksprut

Her kan du se hvordan de både tilbereder og spiser Sannakji. Youtube florerer også av flere videoer av dem som ikke har vært fult så heldige med å fortære dette litt spesielle måltidet. Er du hverken erfaren, eller forsiktig, når blekkspruten skal ned i halsen kan det ende veldig galt. Rundt seks mennesker dør hvert år ved å bli kvalt av denne retten, så husk at du bør tygge en hel del før du lar den gli ned i halsen din.

Det er spennende med andre matkulturer, og det som for oss kan virke som et helt usannsynlig måltid er for andre og regne, en helt vanlig middag. Vi har ikke for vane å spise levende dyr i Norge og vi tror nok vi måtte hatt litt betenkningstid før vi hadde puttet denne delikatessen i munnen.

- Annonse-

Disse ormene og slangene finnes i Norge

Norge har en begrenset, men interessant fauna når det gjelder krypdyr. Selv om vi ikke har et stort antall arter, er de som finnes,...

Optimalt kosthold og trening for god helse: En vitenskapelig tilnærming

Et sunt kosthold er grunnlaget for god helse og velvære. Det bidrar til å forebygge kroniske sykdommer, forbedrer mental helse, og støtter optimal kroppsfunksjon....

Hva er viktig for menn når det kommer til sex?

Seksualitet er en kompleks og individuell del av menneskelivet, og det som er viktig for menn i seksuelle forhold kan variere betydelig fra person...

Hvor farlig er det å bli bitt av en hoggorm?

Hoggormen (Vipera berus) er Norges eneste giftige slange og er relativt vanlig i store deler av landet. Selv om de fleste bitt fra hoggorm...

MontessoriKidz: Fremmer barnas utvikling med innovative og trygge produkter

MontessoriKidz er et ledende merke innen pedagogiske leker og møbler som fremmer barnas utvikling gjennom lek og aktivitet. Inspirert av Montessori-prinsippene, fokuserer produktene deres...

Pesta Core- Dette trender nå

Det er ingen tvil om sosiale medier er med på å sette i gang trender, og denne trenden er intet unntak. Pesta Core regjerer...