Mangler du B12? Det kan være farligere enn du tror

Du har kanskje hørt om dem som har B12 mangel og som over tid føler at kroppen ikke lystrer som normalt? Det er veldig vanlig å føle seg både syk og slapp når man mangler B12. Det er heldigvis enkelt å gjøre noe med. Vitaminet er et essensielt næringsstoff som kroppen trenger for å fungere ordentlig. Det spiller en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer, DNA og nervesystemet.

Vitaminet finnes hovedsakelig i animalske matvarer som kjøtt, fisk, fjærkre, egg og meieriprodukter. Vegetarianere og veganere kan være i risikogruppen for B12-mangel. De har ofte en begrenset tilførsel av dette vitaminet i kostholdet.

Hvorfor trenger vi B12-vitamin?

B12 er avgjørende for flere kroppsfunksjoner. Vitaminet spiller en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer, som transporterer oksygen til cellene i kroppen vår. Uten tilstrekkelig B12-vitamin kan kroppen produsere færre røde blodlegemer, noe som kan føre til anemi og tretthet.

B12 er også viktig for nervesystemet vårt. Det hjelper til med å produsere myelin, som er en fettaktig substans som beskytter nervene våre og hjelper dem å sende signaler effektivt. Mangler du dette viktige vitaminet kan det føre til forstyrrelser i nervesystemet, som kan resultere i nummenhet, prikking i hender og føtter, samt muskelsvakhet.

Vitaminet er også viktig for produksjonen av DNA, som er det genetiske materialet som finnes i hver eneste celle i kroppen vår. Uten dette vitaminet kan DNA-syntesen bli svekket, noe som kan føre til unormale cellevekster og økt risiko for kreft.

Hvem er mest utsatt for vitamin mangelen?

Vegetarianere og veganere som ikke spiser animalske matvarer er ofte i risikogruppen for B12-mangel. I slike tilfeller kan det være nødvendig å ta tilskudd. Dette kan gjøres ved å ta tabletter, kapsler eller injeksjoner.

Noen eldre mennesker, personer med autoimmune sykdommer og personer med mage- eller tarmproblemer, som for eksempel Crohns sykdom, kan også ha økt risiko for B12-mangel. De har ofte vanskeligheter med å absorbere vitaminet fra maten de spiser. I slike tilfeller kan legen anbefale injeksjoner eller høyere doser av B12-vitamin for å dekke behovet.

Hvordan få i deg tilstrekkelig ?

De fleste mennesker får tilstrekkelig med B12 gjennom kostholdet, spesielt hvis de spiser animalske matvarer som kjøtt, fisk, fjærkre, egg og meieriprodukter. Mengden vitamin som trengs varierer avhengig av alder, kjønn og livsstil. Generelt anbefales det at voksne får minst 2,4 mikrogram B12-vitamin per dag.

Det er viktig å merke seg at for mye av vitaminet også kan være skadelig, spesielt i høye doser over tid. Det er vannløselig, som betyr at kroppen skiller ut det overskytende vitaminet i urinen. I sjeldne tilfeller kan høye doser føre til bivirkninger som diaré, kvalme og svimmelhet.

Mangelsymptomer

Det kan ta flere måneder å utvikle mangelsymptomene. Mangelen kan føre til en rekke helseproblemer som anemi, forstyrrelser i nervesystemet, tretthet, nedsatt kognitiv funksjon, nummenhet eller prikking i hender og føtter, muskelsvakhet, og nedsatt syn og hørsel. For lite B12 kan også gi økt risiko for kreft.

Hvis du mistenker at du har B12-mangel, bør du snakke med legen din for å få råd om hva du kan gjøre for å øke inntaket ditt.

Lykke til!

 

Womanizer- En revolusjon for alle kvinner

Intimitet og seksualitet er viktig å både utforske og nyte, og det er noe womanizer virkelig har satt i høysetet. Womanizer er et revolusjonerende...

Horoskop for Juni 2023

Da har vi entret juni måned og igjen står stjernetegnene i fokus. Hva har du i vente denne måneden og hva bør du gjøre?...

Blodtype A? Da er dette det beste kostholdet for deg

Blodtypedietten er en populær diett som hevder at blodtypen din påvirker hvordan kroppen din fordøyer mat og reagerer på ulike typer matvarer. Ifølge denne...

True Crime- Jenta i kisten

I 1977 ble 20-årige Stan kidnappet når hun stod i veikanten og haiket. Colleen Stan ble holdt fanget og torturert i syv lange år....

Dette bør du vite om overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig fase i livet til kvinner, men det snakkes dessverre ikke nok om. Overgangsalderen er en tid hvor menstruasjonen stopper opp,...

Sliter du i varmen? Da bør du sjekke ut disse

Er du en av dem som sliter ekstra i varmen, eller er du kanskje på et stadiet i livet hvor hetetoktene kommer kastende på...