Med blodfortynnende medisiner må du spise mindre av dette

Vi er heldige som har tilgang til det meste av medisiner som gjør at de fleste av oss kan få god hjelp hvis vi oppsøker lege i tide. Det er mange som går på såkalt «blodfortynnende» medisiner som har god effekt av det og holder helsen i sjakk. Vi er også opplært til at frukt og grønnsaker er sunt, og dette bør inngå i hverdagskosten vår. Det er likevel enkelte matvarer, som er helt vanlig i vår daglige kost, men som kan ha negativ virkning på effekten av blodfortynnende medisiner som f.eks Marevan. Vi har tatt en kikk på hvilke matvarer du bør være forsiktig med hvis du bruker Marevan.

Marevan er en medisin som er blodfortynnende, antikoagulerende. Marevanen sin jobb er å blokkere effekten av Vitamin K som er viktig for blodets evne til å koagulere. Når du bruker Marevan er det viktig at du ikke gjør store endringer i hvor mye Vitamin K du får i deg gjennom maten, siden Vitamin K påvirker effekten av Marevan.

Dypgrønne Bladgrønnsaker

brokkoli

Når du bruker medisiner som Marevan er det for å få en blodfortynnende effekt og sørge for at at blodet ikke koagulerer mer enn nødvendig, da dette skaper problemer for helsen din. Det er viktig med et sunt kosthold, men dypgrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, broccoli og bladsalat inneholder mye av Vitamin K. Det er derfor viktig at du spise ca det samme av disse grønnsakene hver uke. Skulle du finne på å endre kostholdet ditt og øke inntaket av bl.a dette bør du gi beskjed til legen din og sørge for å ta nye blodprøver.

Friske urter

alfalfa

Friske urter som persille, gressløk og brønnkarse inneholder mye Vitamin K. Men inntaket av disse urtene er som regel ikke høyt nok til at det vil ha noen nevneverdig effekt. Likevel bør du være veldig forsiktig med alfalfa. Den bør ikke blandes med Marevan, uansett mengde.

Majones og matoljer

majones

Majones, raps- og soyaolje og margarin inneholder også en hel del av Vitamin K. Dette bør du derfor spise i moderate mengder.

Granateple

granateple

Du bør sørge for å ikke spise for mye granateple. Den er riktignok sund, men den kan også gi økte konsentrasjoner av warfarin, Marevan.

Lakris

lakris

Lakris kan være med på å bryte ned virkestoffet i Marevan og dermed sørge for at den blodfortynnende virkningen blir redusert. Dette gjelder kun naturlig lakris og ikke kunstig smakstilsatt lakris.

Tranebær

tranebær

Tranebær og tranebærjuice kan være med på å forlenge koagulasjonstiden og kan dermed gi økt blødningstid. Siden Marevan er et blodfortynnende medikament kan dette få alvorlige konsekvenser, hør derfor med legen din før du spiser tranebær både som kosttilskudd og juice.

Blåbær

blåbær

Blåbærtilskudd kan gi økt risiko for blødning hvis du spiser det samtidig som du bruker antikoagulerende medisiner som Marevan.

Alt fra mat du spiser til kosttilskudd du føler du har god effekt av kan ha innvirkning på legeforeskrevene medisiner. Hør derfor alltid med legen din før du endrer kostholdet ditt, og før du velger å bruke kosttilskudd. Den negative effekten kan være større enn den postive viktningen.

Kilde:lhl.no

Womanizer- En revolusjon for alle kvinner

Intimitet og seksualitet er viktig å både utforske og nyte, og det er noe womanizer virkelig har satt i høysetet. Womanizer er et revolusjonerende...

Horoskop for Juni 2023

Da har vi entret juni måned og igjen står stjernetegnene i fokus. Hva har du i vente denne måneden og hva bør du gjøre?...

Blodtype A? Da er dette det beste kostholdet for deg

Blodtypedietten er en populær diett som hevder at blodtypen din påvirker hvordan kroppen din fordøyer mat og reagerer på ulike typer matvarer. Ifølge denne...

True Crime- Jenta i kisten

I 1977 ble 20-årige Stan kidnappet når hun stod i veikanten og haiket. Colleen Stan ble holdt fanget og torturert i syv lange år....

Dette bør du vite om overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig fase i livet til kvinner, men det snakkes dessverre ikke nok om. Overgangsalderen er en tid hvor menstruasjonen stopper opp,...

Sliter du i varmen? Da bør du sjekke ut disse

Er du en av dem som sliter ekstra i varmen, eller er du kanskje på et stadiet i livet hvor hetetoktene kommer kastende på...