Med blodfortynnende medisiner må du spise mindre av dette

- Annonse-

Vi er heldige som har tilgang til det meste av medisiner som gjør at de fleste av oss kan få god hjelp hvis vi oppsøker lege i tide. Det er mange som går på såkalt «blodfortynnende» medisiner som har god effekt av det og holder helsen i sjakk. Vi er også opplært til at frukt og grønnsaker er sunt, og dette bør inngå i hverdagskosten vår. Det er likevel enkelte matvarer, som er helt vanlig i vår daglige kost, men som kan ha negativ virkning på effekten av blodfortynnende medisiner som f.eks Marevan. Vi har tatt en kikk på hvilke matvarer du bør være forsiktig med hvis du bruker Marevan.

Marevan er en medisin som er blodfortynnende, antikoagulerende. Marevanen sin jobb er å blokkere effekten av Vitamin K som er viktig for blodets evne til å koagulere. Når du bruker Marevan er det viktig at du ikke gjør store endringer i hvor mye Vitamin K du får i deg gjennom maten, siden Vitamin K påvirker effekten av Marevan.

Dypgrønne Bladgrønnsaker

brokkoli

Når du bruker medisiner som Marevan er det for å få en blodfortynnende effekt og sørge for at at blodet ikke koagulerer mer enn nødvendig, da dette skaper problemer for helsen din. Det er viktig med et sunt kosthold, men dypgrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, broccoli og bladsalat inneholder mye av Vitamin K. Det er derfor viktig at du spise ca det samme av disse grønnsakene hver uke. Skulle du finne på å endre kostholdet ditt og øke inntaket av bl.a dette bør du gi beskjed til legen din og sørge for å ta nye blodprøver.

Friske urter

alfalfa

Friske urter som persille, gressløk og brønnkarse inneholder mye Vitamin K. Men inntaket av disse urtene er som regel ikke høyt nok til at det vil ha noen nevneverdig effekt. Likevel bør du være veldig forsiktig med alfalfa. Den bør ikke blandes med Marevan, uansett mengde.

Majones og matoljer

majones

Majones, raps- og soyaolje og margarin inneholder også en hel del av Vitamin K. Dette bør du derfor spise i moderate mengder.

Granateple

granateple

Du bør sørge for å ikke spise for mye granateple. Den er riktignok sund, men den kan også gi økte konsentrasjoner av warfarin, Marevan.

Lakris

lakris

Lakris kan være med på å bryte ned virkestoffet i Marevan og dermed sørge for at den blodfortynnende virkningen blir redusert. Dette gjelder kun naturlig lakris og ikke kunstig smakstilsatt lakris.

Tranebær

tranebær

Tranebær og tranebærjuice kan være med på å forlenge koagulasjonstiden og kan dermed gi økt blødningstid. Siden Marevan er et blodfortynnende medikament kan dette få alvorlige konsekvenser, hør derfor med legen din før du spiser tranebær både som kosttilskudd og juice.

Blåbær

blåbær

Blåbærtilskudd kan gi økt risiko for blødning hvis du spiser det samtidig som du bruker antikoagulerende medisiner som Marevan.

Alt fra mat du spiser til kosttilskudd du føler du har god effekt av kan ha innvirkning på legeforeskrevene medisiner. Hør derfor alltid med legen din før du endrer kostholdet ditt, og før du velger å bruke kosttilskudd. Den negative effekten kan være større enn den postive viktningen.

Kilde:lhl.no

- Annonse-

Pesta Core- Dette trender nå

Det er ingen tvil om sosiale medier er med på å sette i gang trender, og denne trenden er intet unntak. Pesta Core regjerer...

Horoskop- Februar 2024

Da var vi i gang med en ny måned, februar 2024. Historien for 2024 har så vidt begynt, og ditt månedlige horoskop for februar...

True Crime- Vampyren i Sacramento

Av og til et virkeligheten mer brutal enn fantasien. True Crime saken om Richard Trenton Chase er kanskje verre enn den verste skrekkfilmen du...

Dette bør du vite om stjernetegnet Vannmann

Stjernetegn og horoskop er begge knyttet til astrologi, et system som studerer posisjonen til himmellegemene og deres påståtte påvirkning på menneskelig atferd og hendelser....

Inspirerende stilikoner gjennom tidene

Mote og stil endrer seg hele tiden. Vi henter gjerne inspirasjon fra trendsettere over hele verden, og skaper vår egens stil. Mange kjente personligheter...

Horoskop januar 2024

Nytt år, nye muligheter. Har du som mange andre kjent på at 2023 har bydd på en del utfordringer? Da kan du glede deg...