Slik avslører du en Psykopat!

- Annonse-

Vi mennesker er alle sammensatt og har et handlingsmønster eller reaksjoner som ikke faller i god jord hos alle. Vi er forskjellige, og det skal vi være glade for. Men i det øyeblikket du står ovenfor en som skruppelløst hersker med deg, gjør deg redd, usikker, svekker selvtilliten din, og tillegg får deg til å føle at alt er din feil. At det ene og alene er deg det er noe galt med, er det kun ett råd som hjelper. Pakk snippesken, kom deg avgårde og se deg aldri tilbake. Aldri!

Psykopati er først og fremst en personlighetsforstyrrelse, og må ikke forveksles med manipulerende oppførsel, selv om det finnes mange likhetstegn. Manipulerende personer vet hva de gjør. En psykopat har ingen anelse om han/hun har en personlighetsforstyrrelse som kan gis som «diagnose».

En psykopat føler og tenker ting om seg selv, og andre, som er så langt i fra mønstre hos folk flest. De ser ofte på seg selv som bedre enn andre. Har total mangel på empati og forståelse, og lever i grunn ene og alene for seg selv og sin egen lykke.

Det er utarbeidet en sjekkliste for psykopatisk personlighet. PLC-R er ifølge, Oslo universitetssykehus et kartleggingsinstrument for denne type personlighetsforstyrrelse.

Slik gjenkjenner du en psykopat

Du kan møte på en psykopat i alle slag relasjoner. Det være seg som kjæreste, venn, arbeidsgiver, kollega osv. Det er avdekket at ca. 1 prosent av Norges befolkning bærer på denne diagnosen. Husk at det sjeldent er noe problem for den det gjelder, i og med at de ikke plages med det, og skjønner det ikke selv.

psykopat
Psykopater tyr ofte til rusmidler av ymse slag, og kan på sitt værste rett og slett være farlige
 • Glatthet og overflatisk sjarm

En psykopat kan sjarmere deg i senk, enten det er en mann eller kvinne. De sier alltid de rette ordene og vet akkurat hvordan de skal komme under huden på deg.

 • Storhetsidéer om egne evner og betydning.

De tenker ofte storslått og ingen skal stå i veien for dem på sin veg. De har større tanker om seg selv og deres betydning for verden. Total mangel på selvinnsikt, og mener at de fortjener det beste av det beste, alltid. De ser på seg selv som et midtpunkt uavhengig av situasjon.

 • Behov for stimulering/ lett for å kjede seg

Mange psykopater er kjente kriminelle. De tar valg som ikke er til det beste for hverken seg selv eller andre. Med følelsen av å kjede seg lett, er det fort gjort at de havner på skråplanet, siden en del av deres verden er å ta sjangser, uten tanke for konsekvenensene. De søker ut mot spenning og har ingen tanker rundt eventuelle konsekvenser.

 • Patologisk lyving

En psykopat lyver uten å blunke. Det finnes ingen omtanke eller anger for å såre andre menneskers følelser.

 • Bedragersk/ manipulerende

En psykopat tar ikke fem øre for å manipulere deg slik at han/hun får det som de vil. Manipuleringen er gjennomtenkt, men det medfører, heller ikke her, noen anger. Det viktigste er at psykopaten får det som han/hun ønsker.

 • Manglende anger eller skyldfølelse

En psykopat mangler evnen til å angre, til å se det store bildet av konsekvensen av det han/hun har gjort. Skyldfølelse er ikke eksisterende, da det gjerne er alle andres feil hvis noe har endt galt. Psykopater er ofte hensynsløse og bryr seg ikke om konsekvensene av hva de har stelt i stand.

 • Manglende dybde av følelser

En psykopat er ikke i besittelse av følelser slik som folk flest. De føler kun det som er til det beste for seg selv, og kun seg selv. Det er aldri noen dybde i følelsene deres.

 • Ufølsom/ manglende empati

En psykopat er grunnleggende følelsløs. Deres følelser kan fort forveksles med sin egen storhetsfølelse. De mangler empati for andre mennesker, og har ingen mulighet til å sette seg inn i andres problemer eller utfordringer.

 • Parasittisk livsstil

Psykopater vil, uten problemer, la deg betale alt. De vil sørge for at det kommer gevinster deres veg ved å lene seg til deg og det du kan bidra med økonomisk. De lever heller på deg enn å bruke sine egene midler fordi de midlene de har vil de bruke på seg selv.

 • Dårlig adferdskontroll

En psykopat kan, uten varsel, hisses seg opp i et voldsomt sinne, og kan, uten å blunke, ty til vold og misshandlng. Du kan være heldig å få en unnskylding etter et slikt utbrudd, men det må ikke forveksles med anger. De vet at det beste å gjøre er å be om unnskylding for å kunne bevare de godene de har opparbeidet hos deg.

 • Promiskuøs seksuell adferd

Har du et forhold til en psykopat vil vedkommene aldri være trofast mot deg. De søker en verden hvor de kan ta for seg av livets goder uten anger eller følelse for andre.

 • Tidlige adferdsproblemer før fylte 12

En psykopat kan utvikle adferdsproblemer i tidlig alder, men det kan være yderst vanskelig å sette navnet personlighetsforstyrrelse på noen i ung alder.

 • Manglende realistisk langtidsplanlegging

De har gjennomgående høye og urealistiske mål som de aldri klarer å oppnå fordi de ikke klarer å planlegge, eller å stå løpet ut.

 • Impulsivitet

Er du en av dem som elsker et spontant liv uten tanke for konskvenense så er en psykopat virkelig rette følgesvenn. Bare husk at glede er kortvarig. En psykopat stopper aldri.

 • Uansvarlig foreldreadferd

En psykopat i foreldrerollen er en uansvarlig foreldre og vil aldri være til å stole på.

 • Tar ikke ansvar for egne handlinger

Psykopaten vil aldri ta ansvar for sine handlinger. Han/hun vil alltid snu seg til deg, eller noen andre, å flytte skylden over på noen andre enn seg selv. Og med sine manipulerende evner er det stor sannsynlighet for at du går ut av det som taperen.

 • Mange kortvarige forhold

Dette går hånd i hånd med en psykopats promiskiøse livsførsel. De tar for seg og liker ikke å være lenge i et forhold. De går videre uten å ofre noen en tanke, eller de har flere partner på en gang.

 • Ungdomskriminalitet før fylte 15

En psykopat kan i tidlige ungdomsår begå kriminelle lovbrudd. Med tanke for hvordan de er totalt svekket for tanken om konsekvenser og sitt evige jag etter spenning er det ikke vanskelig å innse at dette kan oppstå særs tidlig.

 • Svikt under prøvetid eller løslatelse

Psykopater som blir straffet kan fort gjøre samme lovbrudd, eller feil om du vil igjen og igjen. I og med at de har en tanke om at de er ufeilbarlige er det som regel, i deres hodet, noen andre som er årsaken til problemene. De mangler ansvarsfølelser og grunnleggende respekt for lover og regler.

 • Manglende ansvar for egne handlinger

De tar ikke ansvar for sine egne handlinger, det er alltid noen andre som er skyld i en eventuell vanskelig situasjon de måtte befinne seg i. En psykopat blir nemmelig ikke trigget av negative hendelser i l livet sitt.

 • Kriminell karriere med flere typer lovbrudd

Siden psykopaten ikke føler anger, stress eller angst er det ikke unormalt med lovbrudd. Blir de heller ikke tatt er det stor sannsynlighet for at de kan ha det gående en stund. Dette er ikke kun snakk om små runder med vinningskriminalitet, men de kan satset stort. De frykter intet og går på med full speed. Det kan være frihetsberøvelse, ran, mord, bedrageri, seksuelle overgrep, m.m

Slik finner du ut resultatet av testen

Husk at denne testen kun gir en pekepinn på hvilke kjennetegn en psykopat kan inneha. Til syvende og sist er er det kun spesialister i psykiatrien som stille en diagnose.

test
Husk at denne testen kun er en pekepinn, det er kun fagfolk som kan stille diagnosen.

Du kan finne ut poengsummen ved å legge sammen «scoren».

 • Usikker på om vedkommende kan ha det eller det karaktertrekket: 0 poeng.
 • Nesten sikker på at vedkommende har det karaktertrekket: 1 poeng
 • Helt sikker på at vedkommende har karaktertrekket: 2 poeng

> Under 20 poeng: Tvilstilfelle

> Over 25 poeng: Innenfor grensene for den psykopatiske personlighetsforstyrrelsen.

> 30 poeng eller mer: Psykopat

Hva bør du gjøre?

Misstenker du at du har en relasjon til en som kan fremstå som en psykopat må du ta med deg på veien at de forandrer seg aldri.

gå
Gå videre med livet ditt og se deg aldri tilbake.

En psykopat forandrer seg aldri, og dette er type mennesker du ikke skal omgås med. Du kan bare glemme å gå i dialog, forsøke å snakke dem til fornuft eller ta dem med til f.eks parterapi. De vil snakke de fleste rundt, manipulere andre til å tro på dem og du står igjen misstrodd, hjelpeløs og alene. Det eneste valget du har er å gå og sørge for at det ikke oppstår noen som helst for for kontakt. Dette kan være vanskelig hvis dere har barn sammen, men en psykopat er i ugangspunket rimelig elendig i foreldre rollen. De stiller ikke opp til avtalt tid og kan lage problemer hvis du går videre i livet. Da er det viktig at du finner noen som du kan snakke med, som hjelper deg og holder deg oppe når det stormer som verst.

 

Det som er skummelt med en personlighetsforstyrrelse som dette er at den er vanskelig å behandle, fordi den det gjelder, som oftest, ikke er villige til å endre seg. Rett og slett fordi de ikke ser problemet. Det tar lang tid å avsløre en psykopat. De er sjarmerende og festens midtpunkt, men sitter du i det for lenge, mister du deg selv underveis. Ordene » Det er ikke deg, det er han/henne» er mer enn treffende i møter med psykopater. Kom deg vekk, nå!

 

 

 

- Annonse-

Disse ormene og slangene finnes i Norge

Norge har en begrenset, men interessant fauna når det gjelder krypdyr. Selv om vi ikke har et stort antall arter, er de som finnes,...

Optimalt kosthold og trening for god helse: En vitenskapelig tilnærming

Et sunt kosthold er grunnlaget for god helse og velvære. Det bidrar til å forebygge kroniske sykdommer, forbedrer mental helse, og støtter optimal kroppsfunksjon....

Hva er viktig for menn når det kommer til sex?

Seksualitet er en kompleks og individuell del av menneskelivet, og det som er viktig for menn i seksuelle forhold kan variere betydelig fra person...

Hvor farlig er det å bli bitt av en hoggorm?

Hoggormen (Vipera berus) er Norges eneste giftige slange og er relativt vanlig i store deler av landet. Selv om de fleste bitt fra hoggorm...

MontessoriKidz: Fremmer barnas utvikling med innovative og trygge produkter

MontessoriKidz er et ledende merke innen pedagogiske leker og møbler som fremmer barnas utvikling gjennom lek og aktivitet. Inspirert av Montessori-prinsippene, fokuserer produktene deres...

Pesta Core- Dette trender nå

Det er ingen tvil om sosiale medier er med på å sette i gang trender, og denne trenden er intet unntak. Pesta Core regjerer...