Slik blir du kvitt Skabb

- Annonse-

For rundt to år siden fikk den norske befolkningen plutselig en oppblomstring av skabb. Å få skabb er sterkt forbundet med skam og mange tror at du kun kan få sykdommen ved å ha et ekstremt utsvevende sexliv eller fryktelig dårlig hygiene. Dette er ikke tilfelle. Små barn og eldre mennesker kan også få skabb, selv om sykdommen er vanligst blant dem mellom 15 og 29 år. I følge forskning.no smitter skabb «via tett hudkontakt over tid. Det betyr at du må være inntil en annen person, hud mot hud, i 10 til 15 minutter». Du kan dermed fint håndhilse på noen med skabb uten å bli smittet, men det er greit å ta noen forhåndsregler.

Smitte av skabb

sove skabb
Har du skabb kan du smitte barna hvis dere f.eks sover sammen.

Skabb er en midd og den beveger seg ekstra når det blir varmt, noe som gjør at den trives ekstra godt under dynene. Skabb kan derfor smitte gjennom alt fra samsoving med barna til seksuell kontakt mellom voksne. Man kan også bli smittet via sengeklær, tøy og håndklær. Renhold og hygiene er derfor ekstra viktig.

Bor dere mange i samme bolig er det lett at hele familien kan bli smittet. Den overlever i flere dager uten hudkontakt og kan sitte på alle flater i huset.

Kløe og utslett

kløe
Skabb gir ekstrem kløe som kan holde deg våken gjennom natten.

Skabb er kjent for sin infernalske kløe og er med tiden også blitt ekstra vanskelig å bli kvitt. Ulempen med skabb er at det kan ta helt opp seks uker før du virkelig begynner å kjenne på den unormale kløen. Har du fått skabb og du ikke merker symptomene kan du fortsatt smitte andre. Skabb kan gi deg utslett over store deler av kroppen og de vanligste stedene kløen oppstår er på hender, i albue og kneleddet, samt i skrittet.  Det er selve midden med avføringen deres og eggene som gjør at vi klør.

Medisinsk behandling

tabletter
Behandlingen av skabb gjøres både med tabletter og kremer.

Behandlingen mot skabb er kostbar og ikke alltid like effektiv, dessverre. Behandlingen består av en krem med virkestoffet permetrin eller et flytende middel med virkestoffet benzylbenzoat. Begge midlene skal smøres over hele kroppen, helt fra hårfeste i pannen og helt ned til føttene. Du kan i tillegg få tabletter som skal hjelpe til med å fjerne skabben. Du vil først få tilgang til kremene som skal smøres på kroppen og hvis det ikke fungerer vil du få utskrevet tablettene. Begge midlene må skrives ut på resept av legen. Kremene skal smøres på kroppen i to runder med 1 ukes mellomrom.

Renhold og nedvask

vaske
Har du skabb i huset bør du vaske godt med varm vann og såpe.

Boligen du bor i bør også vaskes skikkelig ned. Bor du alene kan du også se om du kan bo et annet sted i rundt 10 dager. Etter 10 dager uten hudkontakt vil skabben endelig dø og du kan flytte hjem igjen. Har du ikke den muligheten bør du vaske ned alle flater i alle rom med varmt vann og såpe.

Vask alt av tekstiler

tøyvask
Vask alt av tøy og håndklær på 60 grader, da dør midden.

Det som er vanskelig med skabben er at midden kan overleve i dagevis uten hudkontakt. Noe som vil si at hele huset ditt med alt det inneholder kan være smittekilder. Du bør derfor vaske alt som vaskes kan på 60 grader eller legge det i en lufttett pose i en uke fra dagen du starter behandlingen. Ofte blir ikke dette gjort, eller tatt hensyn til, samtidig som man går på medikamell behandling for å fjerne skabben, og da vil du oppleve at du heller aldri blir kvitt den.

Skam og skabb

fattig
Får var skabb forbundet med skam som et tegn på fattigdom og urenslighet.

Før i tiden var skabb forbundet med urenslighet og fattigdom. Men når du ser hvor vanskelig den er å bli kvitt kan du fint forstå hvorfor skabben kom igjen og igjen. Tilgangen til vann og vaskemuligheter har ikke alltid vært på topp, også i dette landet. Mange bodde store familier tett opp i hverandre og med det vi nå vet skjønner vi at dette var optimale forhold for denne slitsomme midden.

Smitte i flere hjem

barn koffert
Barn som veksler mellom flere hjem kan smitte flere.

I dag kan det være fult mulig for barn med delt bosted å dra med seg skabb fra det ene hjemmet til det andre. Sørg derfor for å gi alle dem som trenger det beskjed om at det finnes skabb i huset.

Er du usikker på hvordan du bør gå frem for å fjerne skabben bør du ta en kikk på sidene til FHI sine nettsider. Der vil du finne riktig informasjon om behandling og hvordan du bør gå frem.

Lykke til 🙂

- Annonse-

Disse ormene og slangene finnes i Norge

Norge har en begrenset, men interessant fauna når det gjelder krypdyr. Selv om vi ikke har et stort antall arter, er de som finnes,...

Optimalt kosthold og trening for god helse: En vitenskapelig tilnærming

Et sunt kosthold er grunnlaget for god helse og velvære. Det bidrar til å forebygge kroniske sykdommer, forbedrer mental helse, og støtter optimal kroppsfunksjon....

Hva er viktig for menn når det kommer til sex?

Seksualitet er en kompleks og individuell del av menneskelivet, og det som er viktig for menn i seksuelle forhold kan variere betydelig fra person...

Hvor farlig er det å bli bitt av en hoggorm?

Hoggormen (Vipera berus) er Norges eneste giftige slange og er relativt vanlig i store deler av landet. Selv om de fleste bitt fra hoggorm...

MontessoriKidz: Fremmer barnas utvikling med innovative og trygge produkter

MontessoriKidz er et ledende merke innen pedagogiske leker og møbler som fremmer barnas utvikling gjennom lek og aktivitet. Inspirert av Montessori-prinsippene, fokuserer produktene deres...

Pesta Core- Dette trender nå

Det er ingen tvil om sosiale medier er med på å sette i gang trender, og denne trenden er intet unntak. Pesta Core regjerer...