Slik kan du klare å bli mindre sjenert

- Annonse-

Sjenanse er en følelse av ubehag eller nervøsitet som oppstår når man er i selskap med andre mennesker. Det kan være en reaksjon på ulike situasjoner, som å bli introdusert for nye mennesker, å være midtpunktet i en samtale eller å gjøre noe som føles ydmykende. Å føle seg sjenert kan føre til at man blir både stille og usikker, og noen unngår å være i situasjoner som kan føre til den ubehagelige følelsen. Følelsen av å være sjenert er en helt normal og vanlig følelse. De fleste mennesker vil faktisk oppleve å være sjenert på et eller annet tidspunkt i livet.

Selv om sjenanse er ubehagelig bør det ikke være til hinder i hverdagslivet. Det er mulig å lære seg å håndtere følelsene og det finnes flere metoder du kan ta i bruk for å overvinne sjenanse. Vi har tatt en kikk på noen av dem.

Aksepter at du er sjenert

Det er mulig å bli mindre sjenert ved å jobbe med seg selv og lære seg å håndtere sjenansen når den oppstår. Følelsen kan for mange være fryktelig ubehagelig og kan gi symptomer i kroppen som kan minne om angst.

Det kan for eksempel være nyttig å øve seg på å snakke med andre mennesker, eller å lære seg å akseptere at det er normalt å føle seg litt ubehagelig til mote i nye situasjoner. Sjenanse er en helt normal følelse og det er mange der ute som blir sjenerte og usikre i ulike situasjoner.

Aksepter at du er sjenert, men ikke la det legge begrensinger for deg i livet ditt. Det går fint an å være sjenert og fortsatt være en del av det kollegiale miljøet på jobben, henge med venner på skolen eller reise og oppleve verden.  

Fake it until you make it

Lat som om du er selvsikker og det vil etterhvert bli lettere for deg å håndtere ulike sosiale situasjoner. Jo flere ganger du later som om dette har du full kontroll på og jo flere ganger det går bra, så vil hjernen din også tro på det.

Prøv å øve på å snakke med andre mennesker, og start gjerne med situasjoner som du føler deg trygg i. Du kan for eksempel prøve å snakke med en venn eller en kollega om noe du er interessert i.

For mange hjelper det også å være åpen og ærlig om følelsene sine. Hvis du føler deg sjenert, kan det være lurt å si det til noen du stoler på. Da kan du ha noen å lene deg på og snakke med når du har perioder som er tyngre enn andre. Husk at alle føler seg usikre i blant.

Vær tålmodig

Vær tålmodig med deg selv. Det tar tid å bli mindre sjenert, og det er viktig å huske at det er helt normalt å ha perioder som føles ekstra vanskelig. Dagen i dag skal ikke styre morgendagen.

Prøv å se på situasjoner som en mulighet til å lære og vokse, og ikke som en trussel eller en fare for nederlag. Mange frykter å bli ledd av, at man kan finne på å si noe som kan virke dumt. Begynn i det små slik at du ser at det som regel går veldig bra.

Vær positiv

Vær positiv og åpen for nye opplevelser og muligheter. Ikke la sjenanse være en hindring for å prøve noe nytt eller å utforske verden rundt deg. Det kan være lurt å huske på at det er gjennom å prøve nye ting at vi lærer og vokser. Du er god nok som du er og prøv å se på sjenansen din som en styrke.

Du er garantert både lyttende og pliktoppfyllende og nå er det på tide at du stiger frem i lyset og viser hvem du er. Ta det steg for steg og husk at det hjelper å prate med de du har rundt deg.

Hva er det verste som kan skje når du er sjenert?

Det viktigste du kan tenke når sjenansen tar overhånd er rett og slett «hva er det verste som kan skje? » At du besvimer? At du rødmer eller glemmer det du skal si? Sannsynligheten for at du besvimer er forsvinnende liten for du frigjør så mye adrenalin at kroppen er oppegående nesten alene pga adrenalinet. Du er heller ikke den enste i verden som rødmer og det er faktisk mange som synes det er sjarmerende.

Det er vanlig at å snakke i store forsamlinger er noe som virker skremmende for mange. Er du redd for å glemme det du skal si? Skriv notater og bruk dem flittig. Det er lov å ha med huskelapp.

Sett deg godt inn i stoffet du skal prate om og konsentrer deg om det du skal gjøre. Når du er ferdig kommer du garantert til å kjenne på en fantastisk følelse av mestring.

Lykke til, dette klarer du!

- Annonse-

Horoskop Desember 2023

Vi nærmer oss slutten av 2023, men før vi forbereder oss på det nye året, la oss få mest mulig ut av desember. For...

Dette bør du tenke på for den perfekte jobb garderoben

Det er mange måter å fremstå selvsikker og profesjonell på, og hvordan du kler deg er en av dem. Hvordan du kler deg handler...

True Crime- 96 Minutter med galskap av Charles Whitman

1august 1966, klatret Charles Whitman til toppen av tårnet på University of Texas og startet en av de verste masseskytingene i historien. Her er...

Trening på blå resept

Å ta vare på helsen er noe du bør sørge for å prioritere gjennom hele livet. Er du syk er ofte medisiner og legetilsyn...

Horoskop november 2023

Ny måned og nye muligheter. Lurer du på hva stjernene har i vente for deg i løpet av den kommende måned? Svarene får du...

Horoskop Oktober 2023

I det vi går inn i oktober 2023 kan du regne med å gå gjennom en transformasjon som kommer til å gi deg fornyet...