Slik lager du Sushi hjemme- Makiruller med laks og avokado

- Annonse-

Du har sikkert hørt om sushi, men har du spist det noengang? Ja, det er helt riktig at det er rå fisk og ris. Nei, du får ikke mark i magen, men det er viktig at du er nøye med renholdet. I følge Lise Finckenhagen må sjømaten være ferskest mulig, og det anbefales at fisk som skal spises rå fryses ned til en indre temperatur på -20 grader celsius, eller lavere, i minst 24 timer. Eventuelle parasitter dør ved slik nedfrysning og man unngår dermed muligheten for infeksjoner og syke gjester.

Sushi, maki eller sashimi er forskjellige måter å tilberede rå fisk med tilbehør på. Det serveres gjerne med syltet ingefær, wasabi og Soja saus. Sushi inneholder mange deilige smaker og du burde absolutt gi det et forsøk.

Slik lager du hjemmelaget maki med laks

sushi 2
Sushi, maki og sashimi.

Sushi er rå fisk som du serverer med grønnsaker og sushi ris. Du kan lage sushi, som er fisk oppe på risen, eller du kan lage maki ruller, som er fisk rullet inn i tang og ris. Du kan også lage såkalt sashimi, som er rå fiskestykker med en dressing sprinklet over. Vi har laget deilige makiruller med laks og avokado, men du kan velge den fisken du liker best eller f.eks skalldyr som scampi.

Når du jobber med rå fisk som du gjør med sushi er det veldig viktig at du er nøye med renholdet. Både på kjøkkenbenken, hendene og utstyret du bruker. Et tips er å bruke eddiken som brukes til sushi risen og vaske over utstyret med den. Eddiken har, utrolig nok, en desifiserende effekt.

Dette trenger du:

 • 250 g sushiris
 • 3 – 4 ss eddiklake
 • 200 g laks
 • 1 ts sesamolje
 • 2 stykker vårløk
 • 4 plater noritang
 • sesamfrø
 • chilimajones
 • ørretrogn, eller lakserogn
 • avokado
 • bambusmatte

Eddiklake til sushiris

 • 1 dl riseddik
 • 5 ss sukker
 • 2 ts salt

Til servering

 • soyasaus
 • syltet ingefær

Slik gjør du:

 1. Ha alle ingrediensene til eddiklaken i en liten kjele. Varm opp mens du rører rundt til sukkeret og saltet er oppløst. Sett til side og avkjøl.
 2. Vask sushirisen ved å helle risen i en bolle og skyll risen godt i kaldt vann flere ganger, helt til vannet er klart. La risen ligge i det klare, rene vannet en halv time før den skal kokes.
 3. Ha ris og vann i en kjele med lokk. Ha i 3 deler vann og 2 deler ris.
 4. Kok opp og la det koke i 3-4 minutter. Skru ned varmen til det laveste og la risen trekke videre i 15 minutter til risen er mør.
 5. Ta risen ut av kjelen og avkjøl.
 6. Ha i eddiklake, litt etter litt. Smak deg frem. Risen skal være fuktig og klebrig, men ikke bløt. Rør om av og til, uten å ødelegge riskornene.
 7. Dekk til bollen med et fuktig kjøkkenhåndkle slik at risen holder på fuktigheten. Bruk fuktige hender når du jobber med risen.
 8. Kutt laksen i små biter og ha den over i en liten bolle. Rør inn chilisaus, sesamolje og finsnittet vårløk.

Slik lager du maki rullene

 1. Kle bambusmatten med clingfilm.
 2. Legg et noriflak (flak med presset, tørr tang) på bambusmatten med den glatte siden av flaket ned.
 3. Bre utover et tynt og jevnt lag med ris på tang-flaket. Klem risen forsiktig utover slik at hele flaket er dekket av ris.
 4. Dryss over sesamfrø.
 5. Løft opp hele tangflaket og snu det rundt slik at risen ligger ned mot plastfilmen.( Når du snur tangflaket med ris rundt, så skal bambusmatten ligge igjen på benken. Når du har snudd tangflaket ligger risen ned mot plastfilmen og bambusmatten, og tangflaket, noriflaket, ligger mot deg)
 6. Legg en fjerdedel av laksen som en jevn stripe på tvers av noriflaket, litt nedenfor midten. Rull den nærmeste langsiden over fyllet og rull risen videre sammen som en stram rullekake med hjelp av bambusmatten. Skjær rullen i 6-8 biter med en fuktig og sylskarp kniv. Husk å stramme rullen godt.

Du kan også dele opp en avokado og legge avokadobiter på midten av noriflaket sammen med laksen.

Servér makirullene med syltet ingefær og Soja olje. Du kan også lage sashimi ved å kutte laksen i fine skiver, legg på en tallerken og ha over fersk kuttet vårløk, sesamfrø og soya olje. Da slipper du alt strevet med risen og du har et god plan B hvis det skulle gå galt underveis. Nydelig blir det uansett.

Da gjenstår det bare å invitere noen gode venner hjem til deg og servere dem dine versjoner av sushi. Lykke til 🙂
- Annonse-

Dette bør du tenke på for den perfekte jobb garderoben

Det er mange måter å fremstå selvsikker og profesjonell på, og hvordan du kler deg er en av dem. Hvordan du kler deg handler...

True Crime- 96 Minutter med galskap av Charles Whitman

1august 1966, klatret Charles Whitman til toppen av tårnet på University of Texas og startet en av de verste masseskytingene i historien. Her er...

Trening på blå resept

Å ta vare på helsen er noe du bør sørge for å prioritere gjennom hele livet. Er du syk er ofte medisiner og legetilsyn...

Horoskop november 2023

Ny måned og nye muligheter. Lurer du på hva stjernene har i vente for deg i løpet av den kommende måned? Svarene får du...

Horoskop Oktober 2023

I det vi går inn i oktober 2023 kan du regne med å gå gjennom en transformasjon som kommer til å gi deg fornyet...

Horoskopet for september 2023

September er den første høstmåneden og vi legger nå for alvor sommeren bak oss. Horoskopet for september 2023 kommer med en mengde muligheter for...