Sliter du med magen og vekten? Da bør du prøve blodtypedietten

- Annonse-

Det er mange som sliter med både vekten og magen. Det er bevist at vekten og fordøyelsen påvirkes av hva vi spiser. Det er ikke alltid det handler om hverken allergi eller overspising, men rett og slett at ulike matvarer påvirker hver og en av oss på hver sin måte. Det blir som når du fyller feil drivstoff på bilen din, da vil den ikke fungere slik den skal. Det samme gjelder hvis du spiser mat kroppen din har problemer med å fordøye og dra nytte av. Blodtypedietten er en diett som hevder at vi bør spise mat som er tilpasset vår blodtype. Dietten ble først introdusert av den amerikanske naturmedisineren Dr. Peter J. D’Adamo i boken Spis riktig for din blodtype som ble utgitt i 1996.

Ifølge Dr. D’Adamo er blodtypen en viktig faktor når det gjelder hvilken type mat som er best for oss å spise. Han hevder at hver blodtype har utviklet seg gjennom evolusjonen til å tilpasse seg ulike typer mat. Når vi dermed spiser mat som ikke passer til vår blodtype, kan det føre til fordøyelsesproblemer, vektøkning og helseproblemer.

Dette bør du vite om blodtypeditetten

Blodtypedietten deler mennesker inn i fire forskjellige blodtyper A, B, AB og O. Hver blodtype har ulike egenskaper og reagerer forskjellig på ulike typer mat. Spiser du det som passer til din blodtype vil du sørge for en bedre helse og en stabil vekt.

Blodtype A

Personer med blodtype A anbefales å spise en vegetarisk diett med mye grønnsaker, frukt, belgfrukter og korn. De bør unngå rødt kjøtt, meieriprodukter og fet mat. De med blodtype A kan føle seg slappe og i dårlig form når de spiser mye rødt kjøtt. Her kan også løsningen ligge på hvorfor mange føler seg ekstremt mye bedre når de holder seg til en vegetarisk diett, mens andre kjenner behov for proteiner fra kjøtt. Det handler rett og slett om hvilken blodtype man har.

Blodtype B

Personer med blodtype B anbefales å spise en variert diett med mye frukt, grønnsaker, korn og kjøtt. De bør unngå kylling, mais, linser og peanøtter. Blodtype B anses å være den blodtypen som gjorde sin entré når befolkningen flyttet fra jordbruk ( blodtype A) til byer hvor det ble spist mer enn kun det som kunne dyrkes.

Blodtype AB

Personer med blodtype AB anbefales å spise en diett som er en blanding av blodtype A og B. De bør spise mye fisk, grønnsaker, frukt og korn, og begrense inntaket av kjøtt og meieriprodukter. Denne blodtypen balanserer kanskje litt på en buestreng når det kommer til kostholdet med tanke på at den er en god blanding av A og B. Prøv deg litt frem og se hva som fungerer for deg.

Blodtype O

Det sies at det er blodtype O som er den eldste blodtypen. Personer med denne blodtypen fungerer best med mat som krever en del magesyre slik som når du skal fordøye kjøtt. Det skal være rent, rødt kjøtt fra for eksempel okse. Grønnsaker er også en viktig del av kostholdet, men det skal helst være grønne grønnsaker.

Dietten bør bestå av mye kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt og begrense inntaket av korn, belgfrukter og meieriprodukter. Selv om både frukt og grønnsaker er viktig for denne blodtypen skal det ikke være frukt og bær som gir ekstra magesyre slik som jordbær og epler.

Helsefordeler med blodtypedietten

Dr. D’Adamo hevder at blodtypedietten kan ha en rekke helsefordeler som vekttap, økt energi og bedre fordøyelse. Han hevder også at det kan være en effektiv måte å forebygge og behandle en rekke helseproblemer på, som allergier, astma, diabetes og hjertesykdom.

Det blir pressisert at for deg som ikke har helseproblemer som følge av maten du spiser trenger du heller ikke å følge blodtypedietten. Men har du noen helseutfordringer og sliter med vekten og fordøyelsen kan det være en idé å prøve og se om du føler deg bedere.

Blodtypedietten var populær på 90-tallet og til langt utpå 2000-tallet, men nå er den kanskje gått litt i glemmeboken. Dietten fortjener å se dagens lys igjen, for selv om det ikke er vitenskapelig bevist at dietten har effekt er det fortsatt mange som sverger til å spise mat som passer til den blodtypen man har.

Lykke til, men husk å kontakte lege hvis du føler deg syk. Det kan være andre grunner til vektøkning og tarmproblemer.

- Annonse-

Horoskop Desember 2023

Vi nærmer oss slutten av 2023, men før vi forbereder oss på det nye året, la oss få mest mulig ut av desember. For...

Dette bør du tenke på for den perfekte jobb garderoben

Det er mange måter å fremstå selvsikker og profesjonell på, og hvordan du kler deg er en av dem. Hvordan du kler deg handler...

True Crime- 96 Minutter med galskap av Charles Whitman

1august 1966, klatret Charles Whitman til toppen av tårnet på University of Texas og startet en av de verste masseskytingene i historien. Her er...

Trening på blå resept

Å ta vare på helsen er noe du bør sørge for å prioritere gjennom hele livet. Er du syk er ofte medisiner og legetilsyn...

Horoskop november 2023

Ny måned og nye muligheter. Lurer du på hva stjernene har i vente for deg i løpet av den kommende måned? Svarene får du...

Horoskop Oktober 2023

I det vi går inn i oktober 2023 kan du regne med å gå gjennom en transformasjon som kommer til å gi deg fornyet...