Tegnene du bør være OBS på

En blodpropp kan i mange tilfeller gjøre stor skade på kroppen og i verste fall føre til død. En blodpropp stopper opp blodgjennomstrømningen og vil hindre blodet i å strømme fritt til alle organer. Det finnes likevel håp om du kommer deg til behandling så raskt som mulig, og da er de viktig at du kjenner til hvilke tegn du bør være oppmerksom på. Opplever du noen av disse tegnene er det bedre at du kommer deg til legen en gang for mye enn en gang for lite.

De som er i risikogruppen for å utvikle blodpropp er røykere, gravide, de som har kreft, de som bruker p-piller og de som har manglende bevegelse i bena over tid.

Hevelse i arm eller ben

blodpropp ben
Hevelse, ofte ledsaget av smerter kan være et tegn på blodpropp.

Får du hevelser I arm(er) eller i et ben som du vanligvis ikke har bør du være litt obs. Akutte hevelser er ofte et tegn på blodpropp. Når en blodpropp oppstår hindrer den blodgjennomstrømning til benet, eller armen, og da oppstår hevelse. Du kan være ekstra utsatt for både hevelser og blodpropp når du flyr, siden du sitter lenge stille. Bevege deg litt minimum hver time under flyturen. Blodpropp starter også veldig ofte i leggen, benet.

Røde striper

blodpropp
Røde striper, helvelse og/ eller prikker kan være tegn på blodpropp.

En blodpropp ledsages ofte av røde striper i huden. Du vil kunne se dem med det blotte øye. Stripene vil være lange, røde og gå langs blodårene dine.

Uvanlig sterk hodepine

hodepine
Uvanlig sterk hodepine kan være et tegn på blodpropp eller slag.

Ved blodpropp eller slag kan du få usannsynlig sterk hodepine. Den er på et nivå du aldri har kjent før. Du kan også miste taleevnen og problemer med å gjøre deg forstått.

Svimmel

svimmel
Blir du akutt svimmel bør du kontakte legen umiddelbart.

Mange som opplever både slag og blodpropp opplever også å bli fryktelig svimle. Noen mister også førlighet i en kroppsdel samt store problemer med å bevege seg.

Pustevansker

blodpropp hjerte
Akutte pustevansker kan være et tegn på blodpropp.

Vi vet at pustevansker kan være et tegn på hjerteinfarkt, men det kan faktisk også være et tegn på blodpropp. Får du problemer med å puste, hjertet raser av gårde eller du kaldsvetter og blir svimmel er det viktig at du kommer deg til en lege litt raskt. Dette kan faktisk være symptomer på blodpropp i lungene.

Vaksine

vaksine
AstraZeneca har vært i søkelyset for å forårsake blodpropp og død hos yngre pasienter.

I mars i år, 2021, ble det mottatt meldinger om at flere yngre personer som hadde fått vaksine mot covid-19 ble innlagt på sykehus som følge av blodpropp og blødninger. I tillegg opplevde flere av pasientene hudblødninger i form av småprikker eller større, blå flekker. Dette kan være et tegn på nedsatt antall blodplater og må tas alvorlig. Vaksinen AstraZeneca, ble satt på vent i både Norge og flere andre land. Norge mente å kunne dokumentere ay AstraZeneca var årsaken til både blodpropp og død hos flere yngre pasienter. Det er verdt å vite at AstraZeneca er i ferd med å bytte navn til Vaxzevria. 

Det er med blodpropp og slag som veldig mange andre akutte sykdsomtilfeller hvor symptomene ofte kan forveksles med andre ting. Likevel er det viktig at du kommer deg raskt til legen for å være helt sikker på at det ikke er fare på ferde. Mange blodpropper kan nemlig løses opp ved hjelpe av riktig behandling så lenge du kommer deg til legen tidsnok.

Slik blir du kvitt urinveisinfeksjon helt naturlig

Det er mange som til stadighet sliter med urinveisinfeksjon og det er ikke alltid det er behov for å ty til antibiotika. Det er...

Slik strikker du en enkel genser av restegarn

Er du en av dem som elsker å strikke så har du garantert garnrester igjen av alt du har strikket. Har du haugevis med...

Horoskop Februar 2023-Dette kan du forvente denne måneden

Ny måned med nye muligheter og ett skritt nærmere våren med sol og varme. Vi går en deilig tid i møte og kanskje er...

Slik kan du klare å bli mindre sjenert

Sjenanse er en følelse av ubehag eller nervøsitet som oppstår når man er i selskap med andre mennesker. Det kan være en reaksjon på...

Derfor bør du unne deg litt tid i en sauna så ofte du kan

Sauna er et rom eller en bygning som blir varmet opp til høye temperaturer og har vanligvis benker eller senger som folk kan ligge...

Slik holder du deg sunn og slank med Middelhavsdietten

Middelhavsdietten er et kosthold som er populær i områdene rundt Middelhavet, samt i land som Italia, Hellas og Spania. Middelhavsdietten er kjent for å...