Tegnene du bør være OBS på

- Annonse-

En blodpropp kan i mange tilfeller gjøre stor skade på kroppen og i verste fall føre til død. En blodpropp stopper opp blodgjennomstrømningen og vil hindre blodet i å strømme fritt til alle organer. Det finnes likevel håp om du kommer deg til behandling så raskt som mulig, og da er de viktig at du kjenner til hvilke tegn du bør være oppmerksom på. Opplever du noen av disse tegnene er det bedre at du kommer deg til legen en gang for mye enn en gang for lite.

De som er i risikogruppen for å utvikle blodpropp er røykere, gravide, de som har kreft, de som bruker p-piller og de som har manglende bevegelse i bena over tid.

Hevelse i arm eller ben

blodpropp ben
Hevelse, ofte ledsaget av smerter kan være et tegn på blodpropp.

Får du hevelser I arm(er) eller i et ben som du vanligvis ikke har bør du være litt obs. Akutte hevelser er ofte et tegn på blodpropp. Når en blodpropp oppstår hindrer den blodgjennomstrømning til benet, eller armen, og da oppstår hevelse. Du kan være ekstra utsatt for både hevelser og blodpropp når du flyr, siden du sitter lenge stille. Bevege deg litt minimum hver time under flyturen. Blodpropp starter også veldig ofte i leggen, benet.

Røde striper

blodpropp
Røde striper, helvelse og/ eller prikker kan være tegn på blodpropp.

En blodpropp ledsages ofte av røde striper i huden. Du vil kunne se dem med det blotte øye. Stripene vil være lange, røde og gå langs blodårene dine.

Uvanlig sterk hodepine

hodepine
Uvanlig sterk hodepine kan være et tegn på blodpropp eller slag.

Ved blodpropp eller slag kan du få usannsynlig sterk hodepine. Den er på et nivå du aldri har kjent før. Du kan også miste taleevnen og problemer med å gjøre deg forstått.

Svimmel

svimmel
Blir du akutt svimmel bør du kontakte legen umiddelbart.

Mange som opplever både slag og blodpropp opplever også å bli fryktelig svimle. Noen mister også førlighet i en kroppsdel samt store problemer med å bevege seg.

Pustevansker

blodpropp hjerte
Akutte pustevansker kan være et tegn på blodpropp.

Vi vet at pustevansker kan være et tegn på hjerteinfarkt, men det kan faktisk også være et tegn på blodpropp. Får du problemer med å puste, hjertet raser av gårde eller du kaldsvetter og blir svimmel er det viktig at du kommer deg til en lege litt raskt. Dette kan faktisk være symptomer på blodpropp i lungene.

Vaksine

vaksine
AstraZeneca har vært i søkelyset for å forårsake blodpropp og død hos yngre pasienter.

I mars i år, 2021, ble det mottatt meldinger om at flere yngre personer som hadde fått vaksine mot covid-19 ble innlagt på sykehus som følge av blodpropp og blødninger. I tillegg opplevde flere av pasientene hudblødninger i form av småprikker eller større, blå flekker. Dette kan være et tegn på nedsatt antall blodplater og må tas alvorlig. Vaksinen AstraZeneca, ble satt på vent i både Norge og flere andre land. Norge mente å kunne dokumentere ay AstraZeneca var årsaken til både blodpropp og død hos flere yngre pasienter. Det er verdt å vite at AstraZeneca er i ferd med å bytte navn til Vaxzevria. 

Det er med blodpropp og slag som veldig mange andre akutte sykdsomtilfeller hvor symptomene ofte kan forveksles med andre ting. Likevel er det viktig at du kommer deg raskt til legen for å være helt sikker på at det ikke er fare på ferde. Mange blodpropper kan nemlig løses opp ved hjelpe av riktig behandling så lenge du kommer deg til legen tidsnok.

- Annonse-

Horoskop Desember 2023

Vi nærmer oss slutten av 2023, men før vi forbereder oss på det nye året, la oss få mest mulig ut av desember. For...

Dette bør du tenke på for den perfekte jobb garderoben

Det er mange måter å fremstå selvsikker og profesjonell på, og hvordan du kler deg er en av dem. Hvordan du kler deg handler...

True Crime- 96 Minutter med galskap av Charles Whitman

1august 1966, klatret Charles Whitman til toppen av tårnet på University of Texas og startet en av de verste masseskytingene i historien. Her er...

Trening på blå resept

Å ta vare på helsen er noe du bør sørge for å prioritere gjennom hele livet. Er du syk er ofte medisiner og legetilsyn...

Horoskop november 2023

Ny måned og nye muligheter. Lurer du på hva stjernene har i vente for deg i løpet av den kommende måned? Svarene får du...

Horoskop Oktober 2023

I det vi går inn i oktober 2023 kan du regne med å gå gjennom en transformasjon som kommer til å gi deg fornyet...