To reseptfrie smertestillende medisiner du bør være forsiktig med å blande

Det hender vi alle får skikkelig hodepine etter en lang natt, eller smerter i når influensa sesongen slår inn. Da er det fristene å hive innpå med reseptfrie smertestillende medisiner, og gjerne en god blanding av flere varianter. Både Paracet og Ibux får du kjøpt reseptfritt på både apoteket og i butikken, men visste du at du helst ikke skal blande disse to? Mange av oss har gjort det i åresvis, selv enkelte leger har anbefalt kombinasjonen.

Mange tenker at ibux og Paracet er en uslåelig kombinasjon. Dette til tross for at vi skal være uhyre forsiktig med å blande medisiner.

Virkestoffer

piller hjerte
Ibux og Paracet har ulike virkestoffer og skal helst ikke blandes.

Ibux og Paracet inneholder ulike virkestoffer og har forskjellig effekt på ulike typer av smerter. De kan også gi ulike bivirkninger. Paracetamol er det virkestoffet som har færrest bivirkninger. Ibux bør du på generelt grunnlag være mer forsiktig med, spesielt hvis du har hjertelidelser eller noen i nær familie med hjertelidelser. Avklar med legen din først.

Paracet

paracet
Smertestillende med paracetamol bør alltid være første valget hvis du skal bruke smertestillende uten resept.

Paracet inneholder virkestoffet paracetamol og bør være førstevalget for de fleste. Paracet tolereres av de fleste, har lite bivirkniger og virker smertestillende og febernedsettende. Paracet kan også fint brukes på barn i lavere doser. Husk at hvis du har alvorlig leversykdom bør du snakke med legen din før du bruker også disse.

Ibux

Ibux 400mg 20tab
Ibux skal ikke brukes hvis du har hjertelidelser og ikke til barn under 10 kg.

Er et ikke- steroider betennelsesdempende legemiddel, NSAIDs, som inneholder ibuprofen. Ibux fungerer godt mot smerter som skyldes en betennelse. Ibux fungerer derfor ofte bedre mot tannsmerter og muskelsmerter. Ibux kan også fungere mot hodeverk som skyldes migrene og menstruasjonssmerter. Ulempen med Ibux er at de kan gi noen litt ugreie bivirkninger. Du bær være ekstra varsom hvis du har magesår, syreplager, astma, hjerte- karsykdommer, nyresykdommer eller om du er gravid.

Husk at barn med vannkopper skal aldri bruke Ibux. Det kan gi barnet verre utslett og være potensielt dødelig. Ved vannkopper er man ekstra utsatt for infeksjoner i hud- og bløtvevet som er forårsaket av streptokokker. Den mest fryktede infeksjonen er kjøttetende bakterier. Anbefalt smertestillende midler ved vannkopper er derfor alltid preparater med paracetamol.

Blande Ibux og Paracet

Disse to burde du ikke blande uten å ha diskutert det med legen.

Blander du disse to tablettene kan det gi en større risiko for bivirkninger. Ibux er også vesentlig tøffere mot magen enn Paracet. Husk også at doseringen som blir angitt på pakken ikke tar høyde for at du skal blande flere type medisiner, og du kan derfor ende opp med en for høy dose. Uansett hvilke medisiner du skal blande bør det alltid være i samråd med legen din. Er du usikker bør du alltid høre med dem på apoteket før du tar noen overilte avgjørelser på egen hånd.

Bli frisk uten tabletter

sove
Husk å få nok søvn og hvile for å holde deg frisk.

Det blir alltid anbefalt at du sikrer deg nok mat, søvn, hvile og drikke før du hiver i deg en masse smertestillende tabletter. Uavhengig av om de er reseptfrie eller ikke. Du må også huske å alltid lese pakningsvedlegget før du tar medisiner du ikke kjenner virkningen av. Har du vært ute en fuktig vinternatt bør du alltid drikker noen glass med vann før du går og legger deg, det kan redusere hodeverken som fort kan oppstå dagen derpå.

 

Overdreven bruk av smertestillende midler kan gå ut over leveren, så forsøk å hold inntaket til et minimum. Spiser du mye smertestillende kan du faktisk også ende opp med hodeverk som en bivirkning. Det viktigste er å ha tilgang til smertestillende når du virkelig trenger dem.

 

 

Grøssermaraton? Her finner du tidenes thrillere

Vi er mange som setter pris på en skikkelig god grøsser i blant, og det er mange gode thrillere å velge mellom dere ute....

Grått hår? Da bør du prøve dette

Grått hår? Da bør du prøve dette Vi kommer ikke utenom at håret blir grått etter som vi eldes. Noen får også grått hår i...

Jeffrey Dahmer

True Crime er i vinden som aldri før og det lages en mengde med TV-program som kan streames på et utall kanaler. Det er...

Botox- Et av verdens giftigste skjønnhetsmiddel og vi bruker det frivillig

Botox- Et av verdens giftigste skjønnhetsmiddel og vi bruker det frivillig Botox er et legemiddel som inneholder botulinum toxsin. Dette er et nevro toxsin som...

Horoskopet for mars 2023

Horoskopet for mars 2023 Da ser vi mars på kalenderen og dette er måneden hvor vi kjenner på positiv forventning over hva vi har i...

Eplecidereddik- Naturens eget slankemiddel

Eplecidereddik er en type eddik som er laget av gjæret eplemost. Det kan brukes til en rekke forskjellige formål, både innen matlaging og helse....