Å ta vare på helsen er noe du bør sørge for å prioritere gjennom hele livet. Er du syk er ofte medisiner og legetilsyn avgjørende for å bedre helsen. Men der er faktisk en annen viktig faktor som ofte undervurderes. Både for rask bedring og som preventivt tiltak for ikke å bli syk, nemlig trening. Forskning har vist at fysisk aktivitet ikke bare kan bidra til å forebygge en rekke helseproblemer, men også behandle og forbedre eksisterende tilstander. Det er derfor mange leger velger å kalle trening for «behandling på blå resept».
Det er faktisk ikke mye bevegelse eller trening som skal til for å holde kroppen i form og forebygge både sykdom og bedre den psykiske helsen. Alt er bedre enn ingenting, og etter hvert som du kommer i bedre form kan du øke mengden og intensiteten.
Forebygging er bedre enn behandling
Å forebygge er nøkkelen til å oppnå et lengre, bedre og sunnere liv. Ved å sørge for regelmessig trening i ditt daglige liv kan du bidra til å redusere risikoen for en rekke kroniske sykdommer.
Trening kan være med på å forebygge alt fra hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, fedme og visse typer kreft. Å være fysisk aktiv styrker hjertet, forbedrer blodtrykket og hjelper til med å regulere blodsukkernivået. I tillegg er det bevist at regelmessig trening hjelper mot psykiske lidelser som både angst og depresjon.
Trening som behandling
Trening kan også være med på å «behandle » ulike helseutfordringer. Fysisk aktivitet kan spille en avgjørende rolle i behandlingen av mange tilstander. Med alt fra overvekt og diabetes til depresjon, angst og hjerteproblemer.
Trening og bevegelse er beviselig noe av det beste du kan gjøre for å bedre helsen. All bevegelse teller, så finn noe du trives med. Enten det er å gå tur i naturen, svømme, danse, sykle eller stå på ski så vil det ha mye å si for helsen din.
Hjertesykdom
Trening kan bidra til å forbedre kolesterolnivåene, styrke hjertet og forbedre oksygentilførselen. Det er også bevist at mye stillesitting er med på å øke faren for akutt hjertedød, og det er faktisk så lite som fem minutter med bevegelse i timen som kan være med på å redusere denne risikoen med nesten 50 prosent.
Når du vet dette bør det være grunn nok til å ta en liten fem-minutters pause hver time. Strekk på bena, gå opp og ned trappene, hent deg en kopp kaffe og trekk inn litt frisk luft.
Type 2-diabetes
Fysisk aktivitet hjelper kroppen med å bruke insulin mer effektivt, noe som er avgjørende for diabetikere. I tillegg til et sunt kosthold med lite sukker kan trening være med på å redusere faren for diabetes.
Er du uvant med trening og bevegelse kan bading og svømming være en god start. Bader du i hall kan du også starte med å bevege kroppen ved å holde deg i kanten. Er du litt overvektig er også trening i vann perfekt siden du får litt hjelp av oppdriften i vannet. Synes du det er vanskelig å gå ut? Da kan du ta noen dansetrinn hjemme og gå noen turer der du bor. Husk at alle monner drar!
Depresjon og angst
Trening frigjør endorfiner, kjent som lykkehormonet, som kan hjelpe til med å lindre symptomer på depresjon og angst. Start med lett bevegelse frem til formen bedrer seg og du vil kjenne at den mentale helsen vil bli vesentlig bedre.
Du vil også etter hvert kjenne en stor bedring på formen hvor du både kan gå og løpe lenger. Det er bevist at noe av det beste du kan gjøre for å bedre den psykiske helsen faktisk er å sørge for bevegelse, gjerne i naturen.
Slik påvirker trening kroppen vår
Trening påvirker kroppen vår på mange måter og kan i mange tilfeller være med på å redusere risikoen for ulike livsstilsykdommer, men trening kan også bedre tilstander vi sliter med.
Trening styrker hjertet og forbedrer lungekapasiteten, noe som gir bedre oksygentilførsel til kroppens celler. Fysisk aktivitet kan også hjelpe deg med å opprettholde en sunn vekt, redusere fettmasse og øke muskelmassen.
Trening bidrar også til å regulere stoffskiftet og forbedrer følsomheten for insulin, samtidig som jevnlig aktivitet også er med på å frigjøre endorfiner som kan hjelpe til med å lindre stress og forbedre humøret.
Trening på blå resept
Mange leger anbefaler trening og bevegelse som en del av både rehabilitering og for å redusere risikoen for ulike tilstander. For mange blir trening ansett som like viktig som medisiner man får utskrevet på blå resept. Det er likevel viktig å påpeke at du må sørge for konsultasjon med lege hvis du tror du er syk, eller hvis du lider av ulike tilstander som trenger lege og medisiner.
For å få mest mulig ut av trening og bevegelse bør du starte med å finne en aktivitet du liker. Det kan være alt fra å gå korte turer i naturen til å løpe, danse eller sykle. Bruk gjerne staver så forbrenner du mer.
Sett deg noen mål underveis. Enten det er ønske om vektnedgang eller generelt bedre form. Med jevnlig bevegelse vil du merke at du i løpet av relativt kort tid vil orke mer.
Er du glad i selskap så prøv å få med deg noen du kan trene sammen med. Sett opp en plan som du holder deg til, men husk å ikke starte for ambisiøst. Dette er en livstilsendring.
Husk at det er Kontinuitet som er nøkkelen. Selv små mengder daglig aktivitet kan ha betydelige helsefordeler.
Husk at trening som medisin ikke handler om ekstreme treningsøkter, men om regelmessig aktivitet som passer deg og som du trives med. Enten du prøver å redusere risikoen for ulike helseproblemer eller behandle eksisterende tilstander, kan trening være en medvirkende faktor for å forbedre den totale helsen.
Det beste du kan gjøre er å starte forsiktig og øke intensiteten etter som formen bedrer seg. Husk at det spiller ingen rolle hva du driver med, bare du beveger deg og trives med det du gjør.
Lykke til!