Egg har vært en viktig del av kostholder vårt i lang tid. De er ikke bare en allsidig matvare, men de inneholder også en rekke næringsstoffer som er viktige for kroppen. Det er mange gode fordeler ved å spise egg og de kan brukes i alt fra bakevarer til omelett og hjemmelaget majones. Du kan også koke egg og spise dem til frokost eller laget en eggesalat.
Egg har en høy næringsverdi og er svært mettende. Noe som gjør egg til et naturlig tilskudd til et sunt kosthold.
Fordeler
Egg er en skikkelig kraftpakke når det kommet til næringsstoffer. De inneholder høye mengder proteiner av høy kvalitet, som er avgjørende for muskelvekst. De er også rike på vitaminer og mineraler som vitamin A, vitamin D, vitamin B12, jern og selen. Dette er næringsstoffene som spiller en viktig rolle i alt fra helsen til øynene og beinbygning til cellefunksjon og immunforsvaret.
Tidligere var det bekymringer knyttet til egg og kolesterolinnholdet. Men nyere forskning har vist at moderate mengder fint kan være en del av et sunt kosthold uten negative effekter på hjertet. Faktisk kan egg faktisk bidra til å øke det «gode» kolesterolet (HDL-kolesterol) og forbedre blodlipidprofilen.
Egg er en god kilde til protein og inneholder også sunt fett, som begge bidrar til å øke metthetsfølelsen. Å inkludere egg i måltider kan bidra til å redusere sultfølelsen og dermed bidra til en mer moderat matinntak og bedre vektkontroll.
Egg inneholder næringsstoffer som forbedrer opptaket av andre næringsstoffer i kroppen. For eksempel inneholder de fettløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K, som trenger fett for å bli absorbert effektivt. Derfor kan det å inkludere egg i måltider med grønnsaker eller andre plantebaserte matvarer bidra til å øke opptaket av næringsstoffer fra disse matvarene.
Hensyn å ta
Noen kan oppleve allergiske reaksjoner på eggproteiner, spesielt barn. Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos barn. I tillegg kan noen også ha intoleranse eller følsomhet overfor bestemte eggproteiner. Unngå inntak av egg hvis du opplever allergiske reaksjoner eller intoleranse. Kontakt en helsepersonell for råd og veiledning.
Selv om forskning nå viser at moderat inntak ikke nødvendigvis påvirker blodkolesterolet negativt, kan personer med høyt kolesterolnivå eller hjertesykdom bli anbefalt å begrense inntaket av kolesterolrike matvarer, som blant annet egg.
Selv om rå eller dårlig tilberedte egg kan inneholde bakterier som salmonella, er det sjelden det er salmonella i norske egg. Vi har strenge rutiner for produksjon. Men er du engstelig for matbårne sykdommer bør du sørge for at eggene er grundig kokt eller stekt før du spiser dem. Gravide kvinner, eldre og personer med svekket immunsystem er spesielt utsatt og bør være ekstra forsiktige i utlandet.
Beste eggene
Å velge egg av god kvalitet er viktig for å dra nytte av næringsstoffene de inneholder. Økologiske eller egg fra frittgående høns kan være et bedre valg da de ofte kommer fra høns som har hatt et mer naturlig og sunnere kosthold.
Egg er en næringsrik matvare med en rekke helsefordeler. De er en god kilde til proteiner, vitaminer og mineraler, og kan bidra til å fremme metthetsfølelse og forbedre hjertehelsen. Egg i Norge har svært lang holdbarhet, og kan i mange tilfeller være spiselige i mange måneder etter utløpsdato.
Har du egg som har gått ut på dato og som har blitt dårlige vil du uten tvil merke det. Lukten av råtne egg er ikke til å ta feil av.