Slik blir du kvitt urinveisinfeksjon helt naturlig

Det er mange som til stadighet sliter med urinveisinfeksjon og det er ikke alltid det er behov for å ty til antibiotika. Det er nå også bevist at vi bør redusere bruken av antibiotika så mye som mulig. Da kan det være greit å vite hvordan du kan behandle infeksjonen på egen hånd. Urinveisinfeksjon er en infeksjon i urinveiene som kan påvirke blæren, nyrene, urinrøret eller prostata.

Årsaken til urinveisinfeksjon er ofte grunnet bakterier som kan komme inn i urinveiene og forårsake betennelse. Både kvinner og menn kan få urinveisinfeksjon selv om det oftere er kvinner som sliter med det. Vi har tatt en nærmere titt på hvorfor man får urinveisinfeksjon og hva man kan gjøre med det.

Årsak til urinveisinfeksjon hos kvinner

Symptomer som hyppig trang til å tisse, smerter eller brenning ved vannlating, mørk eller rødlig urin og feber kan være tegn på urinveisinfeksjon. Det finnes flere grunner til at kvinner er ekstra utsatt og her er noen av dem.

 1. Kvinner har et kortere urinrør, noe som gjør det enklere for bakterier å komme inn i blæren.
 2. Ved overgangsalder får kvinner redusert østrogenproduksjon som kan gjøre skjeden mindre motstandsdyktig mot infeksjoner.
 3. Bruk av kateter hvor et rør føres inn i blæren for å tømme den kan øke risikoen for UTI.
 4. Urinveisinfeksjon under graviditet er ofte vanlig fordi det påføres et økt trykk i bekkenområdet.
 5. Seksuell aktivitet kan ofte føre urinveisinfeksjon fordi bakterier kommer inn i urinveiene. Du kan med fordel gå på toalettet etter seksuell aktivitet slik at du minsker risikoen.
 6.  Dårlig hygiene, spesielt dårlig håndhygiene, kan også føre til urinveisinfeksjon da bakterier lettere kan spre seg til urinveiene.
 7.  Urinveiene kan også bli blokkert slik at bakterier trives bedre.

Kvinner er også ekstra utsatt for urinveisinfeksjon ved bading hvis man ikke er flink til å skifte til tørt badetøy. Dette gjelder også når du sitter på kalde underlag. Husk å holde deg varm og tørr.

Årsak til urinveisinfeksjon hos menn

UTI kan også oppstå hos menn, selv om de er mindre utsatt enn kvinner. Symptomer på urinveisinfeksjon hos menn kan være smerter eller brenning ved vannlating, hyppig trang til å tisse, mørk eller blodig urin, feber og kuldegysninger..

 1. Med alderen blir prostataen større noe som kan føre til blokkering av urinveiene og gi økt risiko for urinveisinfeksjon.
 2. Seksuelt overførbare sykdommer kan forårsake infeksjoner i urinveiene og øke risikoen for UTI. Husk at flere seksuelt overførbare sykdommer kommer med få symptomer så sjekk deg ofte om du er seksuelt aktiv med flere partnere.
 3. Bruk av kateter kan også øke risikoen for UTI hos menn, spesielt hos eldre menn.
 4. Diabetikere har økt risiko for urinveisinfeksjon grunnet nedsatt immunforsvar og dårligere blodgjennomstrømning til urinveiene.
 5. Har du svakt immunforsvar, for eksempel på grunn av HIV eller kreftbehandling, kan du også ha økt risiko for urinveisinfeksjon.

UTI og alkohol

Å drikke alkohol kan også være med på å øke risikoen for urinveisinfeksjon. Alkohol påvirker urinproduksjonen og kan gjøre det mer sannsynlig at bakterier vokser og sprer seg i urinveiene. Alkohol kan også øke blæretømmingen noe som gir bakterier mer tid til å vokse og utvikle seg.

I tillegg kan alkohol irritere urinveiene og gjøre dem mer sårbare for infeksjoner. Alkoholbruk kan også føre til dehydrering noe som kan føre til at urinen blir mer konsentrert og mindre effektiv til å fjerne bakterier.

Det anbefales å begrense alkoholforbruket for å redusere risikoen for UTI, spesielt hvis man allerede har infeksjonen, eller har en historie hvor det kommer og går. Du kan også med fordel drikke mer væske for å unngå dehydrering og samtidig sørge for at urinen fjerner bakterier.

Hvordan behandle urinveisinfeksjon naturlig?

Urinveisinfeksjon går ofte over av seg selv, men det kan være greit å følge litt ekstra nøye med i tilfelle du trenger antibiotika. Det finnes også flere måter å naturlig behandle urinveisinfeksjon på.
 1. Drikk mye væske slik at du hjelper til med å skylle ut bakteriene fra urinveiene.
 2. Tranebær Juice kan hjelpe til med å redusere risikoen for UTI ved å hindre at bakteriene fester seg, samtidig som juicen kan hjelpe deg med å bli kvitt en allerede aktiv infeksjon.
 3. Urter som ringblomst, hyllebær og dansk urtete, har anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaper og kan hjelpe til med å lindre symptomene.
 4. Å øke inntaket av matvarer som yoghurt kan også være med å bidra til å opprettholde en sunn tarmflora og redusere risikoen for UTI.
 5. Et varmt bad kan også hjelpe til med å lindre smerte og ubehag ved oppstått infeksjon.

Viktig: Hvis symptomer på urinveisinfeksjon vedvarer eller forverres, bør du søke medisinsk hjelp for å få en nøyaktig diagnose og riktig behandling.

Lykke til!

Grøssermaraton? Her finner du tidenes thrillere

Vi er mange som setter pris på en skikkelig god grøsser i blant, og det er mange gode thrillere å velge mellom dere ute....

Grått hår? Da bør du prøve dette

Grått hår? Da bør du prøve dette Vi kommer ikke utenom at håret blir grått etter som vi eldes. Noen får også grått hår i...

Jeffrey Dahmer

True Crime er i vinden som aldri før og det lages en mengde med TV-program som kan streames på et utall kanaler. Det er...

Botox- Et av verdens giftigste skjønnhetsmiddel og vi bruker det frivillig

Botox- Et av verdens giftigste skjønnhetsmiddel og vi bruker det frivillig Botox er et legemiddel som inneholder botulinum toxsin. Dette er et nevro toxsin som...

Horoskopet for mars 2023

Horoskopet for mars 2023 Da ser vi mars på kalenderen og dette er måneden hvor vi kjenner på positiv forventning over hva vi har i...

Eplecidereddik- Naturens eget slankemiddel

Eplecidereddik er en type eddik som er laget av gjæret eplemost. Det kan brukes til en rekke forskjellige formål, både innen matlaging og helse....