Slik holder du deg sunn og slank med Middelhavsdietten

- Annonse-

Middelhavsdietten er et kosthold som er populær i områdene rundt Middelhavet, samt i land som Italia, Hellas og Spania. Middelhavsdietten er kjent for å være en sunn og balansert måte å spise på og som har vist seg å ha mange helsemessige fordeler. Middelhavsdietten fokuserer på matvarer som grønnsaker, frukt, belgfrukter, hele korn, fisk og olivenolje. Den unngår matvarer som er høy på mettet fett og rødt kjøtt.

Middelhavsdietten har vist seg å ha mange helsemessige fordeler slik som lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, bedre motstand mot type 2-diabetes og visse typer kreft. Det er også en god måte å opprettholde en sunn vekt på, siden det fokuserer på å spise et balansert kosthold med mange næringsrike matvarer og lite bearbeidet mat.

Middelhavsdietten- et sunt kosthold

Hvis du ønsker å prøve Middelhavsdietten, kan du begynne med å inkludere mer grønnsaker, frukt, belgfrukter og fisk i kostholdet ditt, og unngå matvarer som rødt kjøtt og det som har mye mettet fett.

Middelhavsdietten er populær over hele verden både som en del av et sunt kosthold, men også som en del av en plan for å gå ned i vekt. Denne dietten sørger for at du ikke går sulten samtidig som kroppen får alt den trenger av riktige næringsstoffer.

Dietten består av et høyt inntak av plantebasert mat, som frukt, grønnsaker, og nøtter. I tillegg inneholder den en moderat mengde fisk, magert kjøtt og fullkorn.

Redusere risikoen for sykdommer

Dietten er basert på de tradisjonelle matvanene til mennesker som bor i middelhavslandene. Folk som bor i disse områdene har som regel lav forekomst av fedme, hjertesykdom og diabetes sammenlignet med mennesker som bor andre steder i verden.

En fordel med denne dietten er at alle matvarene er lett tilgjengelige og næringsrike. Middelhavsdietten kan være med på å redusere risikoen for å utvikle flere sykdommer forbundet med usunne matvaner, samtidig som den vil hjelpe deg å gå ned i vek uten noe særlig anstrengelse.

Et kosthold med røtter fra Middelhavet er også kjent for å redusere betennelse i kroppen siden den er rik på anti-inflammatorisk mat. Det kan også redusere risikoen for å utvikle hjertesykdom siden den inneholder mye sunt fett som senker kolesterolnivået. Dietten er også rik på vitamin C og Omega-3 fettsyrer som styrker immunforsvaret. I tillegg reduserer denne type matvarer både blodtrykket og kolesterolnivået når det spises regelmessig.

Dette spiser du med Middelhavsdietten

En måte å tilføre kostholdet ditt mer «middelhavsmat» på er å inkludere mer sjømat som reker og laks. Alternativt kan du spise flere vegetarretter – dette vil hjelpe deg å få i deg mer fiber og protein uten for mye fett. Du kan også inkludere matvarer fra andre kulturer som har lignende matvaner som de fra Middelhavsregionen, for eksempel Japan eller Korea.

Med Middelhavsdietten spiser du sunt og balansert. Det finnes mange matvarer du kan tilføre og bytte ut du for å følge denne typen kosthold.

  • Frokost: Havregrøt med mandler og bær, eller en omelett med spinat og fetaost.
  • Lunsj: Grønnsaksgryte med linser og tomater, eller en salat med linser og avokado.
  • Middag: Fisk med quinoa og grønnsaker, eller kylling med ris og ratatouille.
  • Mellommåltider: Frukt, nøtter, yoghurt med honning eller en smoothie med grønnsaker og frukt.

Middagsplan for Middelhavsdietten

Middelhavsdietten er en variert og smakfull måte å spise på, og det finnes mange oppskrifter du kan prøve. Her er noen eksempler på oppskrifter til middag.

  • Grønnsaksgryte med linser og tomater: Denne retten er enkel å lage og fylt med næringsrike grønnsaker og belgfrukter. Du kan bruke ulike typer grønnsaker som aubergine og paprika. Du kan også legge til litt fisk eller kylling for å tilføre mer protein.
  • Fisk med quinoa og grønnsaker: Quinoa er hele korn som er rikt på protein, og passer godt sammen med fisk og grønnsaker. Du kan bruke ulike typer fisk, som torsk eller laks. Du kan også legge til ulike typer grønnsaker, som brokkoli, asparges og gulrøtter.
  • Grønn salat med fetaost og oliven: En salat er en enkel og smakfull måte å få i seg masse grønnsaker på. Du kan bruke ulike typer salatblader, som rucola, spinat og romainesalat. Du kan også legge til litt fetaost og oliven for å gi salaten litt ekstra smak og fett.
  • Tomatsuppe med basilikum og brød: Tomatsuppe er enkelt å lage og fylt med næringsrike tomater og grønnsaker. Du kan bruke ulike typer tomater, som cherrytomater eller store tomat, og du kan også legge til litt basilikum. Bak tomatene i ovnen til de er møre og kjør i blenderen. Varm opp, spe ut med litt vann, krydre og server.

Å følge middelhavsdietten har flere fordeler enn kun tap av kilo. Den sørger også for en bedre helse og bedre immunforsvar. Mange kjenner også store forskjeller i betennelser i kroppen som blir borte og mange får bedre enerig. Middelhavsdietten bruker lite brød og melkeprodukter så om du er en dem som er avhengig av dette bør du finne noen gode alternativer som du kan leve med.

Lykke til!

- Annonse-

Dette bør du tenke på for den perfekte jobb garderoben

Det er mange måter å fremstå selvsikker og profesjonell på, og hvordan du kler deg er en av dem. Hvordan du kler deg handler...

True Crime- 96 Minutter med galskap av Charles Whitman

1august 1966, klatret Charles Whitman til toppen av tårnet på University of Texas og startet en av de verste masseskytingene i historien. Her er...

Trening på blå resept

Å ta vare på helsen er noe du bør sørge for å prioritere gjennom hele livet. Er du syk er ofte medisiner og legetilsyn...

Horoskop november 2023

Ny måned og nye muligheter. Lurer du på hva stjernene har i vente for deg i løpet av den kommende måned? Svarene får du...

Horoskop Oktober 2023

I det vi går inn i oktober 2023 kan du regne med å gå gjennom en transformasjon som kommer til å gi deg fornyet...

Horoskopet for september 2023

September er den første høstmåneden og vi legger nå for alvor sommeren bak oss. Horoskopet for september 2023 kommer med en mengde muligheter for...