Slik strikker du en enkel genser av restegarn

- Annonse-

Er du en av dem som elsker å strikke så har du garantert garnrester igjen av alt du har strikket. Har du haugevis med nøster i ulike farger og tykkelser passer det perfekt å strikke en restegarngenser. Når du strikker en genser av restegarn kan du fint bruke en av de oppskriftene du allerede har og tilpasse oppskriften underveis, men vi har funnet en enkel oppskrift på genser laget av restegarn som er rask å strikke.

Når du har mye garn igjen etter ulike strikkeprosjekter er det alltid greit å bruke det opp. Du kan strikke alt fra små prosjekter som sokker, lue, pannebånd, skjerf og votter, men også genser hvis du har mye garn til overs. En restegenser i striper er kanskje det enkleste du kan strikke av restegarnet ditt og du kan designe den slik du ønsker underveis.

Slik strikker du en restegenser i striper

Denne stripete genseren er strikket av ulike farger fra restegarn uten halskant, men oppskriften er med halskant i vrangbordstrikk. Uten halskant ser genseren røffere ut og den er videre i halsen. Perfekt over en singlet med brede stropper. Du kan også lage genseren så kort eller lang du vil.

Størrelsen på genseren strikkes i one-size og er oversized i modellen. Vil du ha den kortere, lengre eller smalere så tilpasser du det selv.

Genseren strikkes på pinner 7 og har en strikkefasthet på 12 m glattstrikk = 10 cm i bredden. Er du usikker på hvor stramt eller løst du strikker så legger du opp 12 masker på pinne 7 og strikker en liten firkant. Hvis den lille firkanten blir bredere enn 10 cm så strikker du løsere enn hva oppskriften tilsier og motsatt hvis firkanten blir smalere enn 10 cm. Strikker du løsere så vil genseren bli videre og lengre enn oppskriften tilsier og motsatt.

Disse pinnene trenger du:

Strømpepinner ( 5 løse pinner) og rundpinner i lengden 40 cm og 80 cm i pinnestørrelse 7.

Mål på genseren:

Overvidde: 120 cm

Hel lengde fra bunn til topp: 50 cm

Lengde på ermene: 40 cm

Tips

Husk å feste trådene underveis, hvis ikke har du en stor jobb når genseren er ferdig strikket.

Bruk restegarn som passer til pinne 7 og legg inn to tråder i de nøstene som har tynt garn.

Oppskrift på strikkegenser i restegarn

Bol

Start med å strikke bolen nedenifra og opp. Genseren deles til forstykke og bakstykke når arbeidet måler ca. 31 cm med vrangborden.

 1. Legg opp 140 masker på rundpinne nr. 7 og start med å strikke vrangbord med én rett og én vrang i ca 3 cm. Vil du ha en lengre vrangbord så strikker du noen runder ekstra.
 2. Etter vrangborden strikker du 2 omganger med glattstrikk i hver ønskede farger slik at det blir striper.
 3. Strikk striper til genseren måler 31 cm ( eller lengre) og del arbeidet til for-og bakstykke med 70 masker på hver del. La den ene delen vente mens du fortsetter å strikke andre delen i glattstrikk ved å strikke frem og tilbake.

Bytt farge når du strikker rettstrikk ( fra retten til vrangen). For å få to rader med striper når du strikker frem og tilbake må du strikke fire runder og bytter farge på femte rad. Husk å ha garn igjen til stripene på bakstykket hvis du vil at genseren skal ha lik farge på stripene rundt på hele genseren.

Forstykke:

 1. Strikk frem og tilbake med rettstrikk på retten og vrangstrikk på vrangen. Strikk striper til genseren måler 46 cm.
 2. Fell de 12 midterste maskene og strikk de to delene på hver side av halsen hver for seg. ( hvis du ikke skal ha hals strikker du viere til genseren måler 50 cm.)
 3. Fell videre til halsen ved å felle én maske på annenhver omgang 4 ganger.
 4. Fortsett å strikke hver del etter fellingene til genseren måler 50 cm og la maskene til hvert forstykke hvile på en strikkepinne. Strikk hver del likt, men speilvendt slik at alle fellingene er mot midten ( halsen) av genseren.

Bakstykke:

Strikk til genseren måler 50 cm og sett av de 20 midterste maskene til hals.

Armene:

 1. Strikk armene fra ermeåpningen på genseren ved å plukke opp 52 masker fra midt under ermet på liten rundpinne nr 7. Sett et merke der du starter midt under ermet slik at du vet hvor omgangen starter. Strikk striper til armen måler 14 cm.
 2. Fell videre på armen ved å strikke én maske rett, 2 masker rett sammen. Strikk glattstrikk videre rundt på ermet til det står igjen 3 masker før merkettråden/ markøren. Strikk 2 masker rett sammen og siste maske rett.
 3. Strikk videre 4 cm og fell likt som beskrevet ovenfor igjen.
 4. Strikk videre som dette til du har 42 masker igjen på pinnen.
 5. Når du har 42 masker igjen på pinnen strikker du videre uten felling til ermet måler 37 cm eller lengre.
 6. Fell til slutt 6 masker jevnt fordelt på pinnen slik at du har 36 masker igjen.
 7. Avslutt med å strikke vrangbord 1 rett og 1 vrang i 3 cm og fell av.
 8. Strikk den andre armen likt.

Halskant:

Nå skal du avslutte genseren med å strikke halskanten. På pinne nr. 7 har du 20 masker fra bakstykke. Plukk opp 12 masker langs den ene siden, ta med 12 masker fra forstykket , og plukk opp 12 masker langs den andre siden, da har du totalt 56 masker på pinnen. Strikk vrangbord med 1 rett og 1 vrang  i ca 3 cm. Fell av og fest trådene.

Gratulerer med ny genser, nå er det bare å sette igang med et nytt prosjekt.

Lykke til !

Du kan strikke genseren med færre striper, flere runder med hver farge, hvis du har restegarn i mange like farger. Du kan også bruke oppskriften til å strikke en genser i én og samme farge hvis du heller vil det. Følge målene, men hopp over stripeeffekten. Du bestemmer helt selv.

Tips: Du kan også strikke en genser i et garn som er farget i ulike farger. Du vil fortsatt få stripeeffekten uten en hel del med tråder som må fester.

- Annonse-

Pesta Core- Dette trender nå

Det er ingen tvil om sosiale medier er med på å sette i gang trender, og denne trenden er intet unntak. Pesta Core regjerer...

Horoskop- Februar 2024

Da var vi i gang med en ny måned, februar 2024. Historien for 2024 har så vidt begynt, og ditt månedlige horoskop for februar...

True Crime- Vampyren i Sacramento

Av og til et virkeligheten mer brutal enn fantasien. True Crime saken om Richard Trenton Chase er kanskje verre enn den verste skrekkfilmen du...

Dette bør du vite om stjernetegnet Vannmann

Stjernetegn og horoskop er begge knyttet til astrologi, et system som studerer posisjonen til himmellegemene og deres påståtte påvirkning på menneskelig atferd og hendelser....

Inspirerende stilikoner gjennom tidene

Mote og stil endrer seg hele tiden. Vi henter gjerne inspirasjon fra trendsettere over hele verden, og skaper vår egens stil. Mange kjente personligheter...

Horoskop januar 2024

Nytt år, nye muligheter. Har du som mange andre kjent på at 2023 har bydd på en del utfordringer? Da kan du glede deg...