Slik strikker du flotte og enkle sokker

Det er alltid koselig med litt småstrikk og spesielt hvis du har restegarn igjen passer det perfekt å strikke et par enkle sokker. Mange kvier seg for å strikke sokker fordi det virker så vanskelig å strikke hæl. Men det er faktisk ikke så ille som du tror. Følg oppskriften så er det ganske sikkert at du får til et perfekt par med sokker. Det er mange ulike måter å strikke sokker på og det finnes en mengde med gratis sokke-oppskrifter å velge mellom der ute.

Du kan strikke sokker i akkurat de fargene du liker og både med og uten mønster. Lag det som du liker best og gled deg til å holde deg varm på bena med sokker du har strikket helt selv.

Slik strikker du enkle sokker

Start gjerne med å sjekke strikkefastheten så har du noe å gå ut i fra. Strikker du glattstrikk med 19 masker i bredden og 25 pinner i høyden så vil det utgjøre en størrelse på 10*10. Husk at dette er kun en preferanse og du kan tilpasse strikkefastheten og antall masker etter hvordan du strikker.

Dette trenger du til ett par sokker i str 36 til 38:

Pinner: Settepinner i størrelse 4

Mål på sokken under foten: 24 cm

Garnforbruk: 2 nøster som passer til pinne 4.

Start med å strikke skaftet på sokken:

 • Start med å strikke skaftet ved å legge opp 60 masker på pinne fire i valgt farge.
 • Strikk første omgangen rett og fortsett med ribbestrikk 2 rette og 2 vrange til skaftet måler 26 cm.
 • Strikk deretter alle maskene 2 vrang sammen til du har 45 masker på pinnene.
 • Strikk fire omganger glattstrikk samtidig som du feller én maske på første omgangen.

Fortsett å strikke hæl og fot:

 • Strikk glattstrikk over de første 11 maskene. Behold maskene til hælen på pinnene og sett de neste 22 maskene på en tråd. Dette er maskene til midt oppe på foten. Behold de siste 11 maskene på pinnen til hælen. Da har du 22 hælmasker tilsammen på pinnen.
 • Strikk glattstrikk frem og tilbake over hælmaskene til hælen måler 6 cm. Sett ett merke midt på siste pinne. Nå skal sokken måles fra dette merket.
 • Fell hælen.

Fell til hæl:

På 1.pinne, som er retten, strikker du rett til det gjenstår 6 masker. Ta neste maske løst av pinnen, som om du skulle ha strikket den rett, strikk 1 rett og løft den løse masken over masken som ble strikket, snu arbeidet.

På 2.pinne som er vrangen, strikker vrangt til du har 6 masker igjen på pinnen. Ta neste maske løst av pinnen som om du skulle ha strikket den vrangt, strikk én vrang og løft den løse masken over masken som ble strikket, snu arbeidet.

Fortsett slik med 5 maser igjen, 4 masker igjen, 3 masker igjen frem til du har 12 masker igjen på pinnen.

Etter du har felt til hæl strikker du neste omgang:

Etter å strikket og felt til hæl strikker du videre på sokke slik:

 • Strikk glattstrikk over de 12 hælmaskene du har på pinnen og strikk opp 13 masker langs siden på hælen. Fortsett med glattstrikk over de 22 maskene som du tar ut fra tråden oppe på foten, og strikk opp 13 masker langs den andre siden på hælen. Dette vil gi deg 60 masker til sammen på pinnen. Strikk til midt under hælen og start omgangen der i fra.
 • Sett ett merke på hver side av de 22 maskene oppå foten og strikk glattstrikk med fellinger i hver side. Husk at omgangen begynner midt under helen og at runden regnes der i fra.
 • Strikk glattstrikk fra helen og strikk de to siste maskene før merket oppe på foten rett sammen og strikk de to første maskene etter siste merke oppe på foten rett sammen. Da blir det fellinger til foten i hver side på sokken.
 • Fell som dette på annenhver omgang 10 ganger til du har 40 masker på pinnen.
 • Strikk til sokken er 19 cm fra merket på hælen. ( Mål under foten). Nå gjenstår det fem cm til sokken er ferdig strikket. Er du usikker på målene kan du prøve sokken slik at du får riktig lengde.

Strikke og felle til tå

 • Sett ett merke på hver side av sokken med 20 masker på over-og undersiden av sokken.
 • Strikk glattstrikk samtidig som du på første omgang feller til tå på hver side av begge merkene. Fell fire masker på annenhver omgang fem ganger og 3 ganger på hver omgang ved å felle som dette:
 1. Fell til tå ved å strikke rettstrikk til du har tre masker igjen før merket. Strikk to masker rett sammen og to masker rett. (Merket sitter mellom de to siste maskene som skal strikkes).
 2. Ta én maske rett løst av pinnen, strikk én maske rett og ta den løse masken over den strikkede masken. Gjør det samme ved neste merke. Fell til du har igjen 8 masker.
 3. Klipp av tråden og tre den gjennom de 8 maskene du har igjen og før tråden inn på innsiden av sokken og stram til.

Strikk en sokk til på samme måte slik at du har ett par ny-strikkede ullsokker.

Lykke til !

Grøssermaraton? Her finner du tidenes thrillere

Vi er mange som setter pris på en skikkelig god grøsser i blant, og det er mange gode thrillere å velge mellom dere ute....

Grått hår? Da bør du prøve dette

Grått hår? Da bør du prøve dette Vi kommer ikke utenom at håret blir grått etter som vi eldes. Noen får også grått hår i...

Jeffrey Dahmer

True Crime er i vinden som aldri før og det lages en mengde med TV-program som kan streames på et utall kanaler. Det er...

Botox- Et av verdens giftigste skjønnhetsmiddel og vi bruker det frivillig

Botox- Et av verdens giftigste skjønnhetsmiddel og vi bruker det frivillig Botox er et legemiddel som inneholder botulinum toxsin. Dette er et nevro toxsin som...

Horoskopet for mars 2023

Horoskopet for mars 2023 Da ser vi mars på kalenderen og dette er måneden hvor vi kjenner på positiv forventning over hva vi har i...

Eplecidereddik- Naturens eget slankemiddel

Eplecidereddik er en type eddik som er laget av gjæret eplemost. Det kan brukes til en rekke forskjellige formål, både innen matlaging og helse....