True Crime- Morderen i Chicago

- Annonse-

Det er ikke tvil om det finnes noen mennesker der ute som helst skulle vært sperret inne på livstid. Personen i denne true crime saken som sørget for at et stort antall mennesker døde av forgiftning i Chicago, helt uten forvarsel, er virkelig en av dem. Når vi handler på butikken, eller på apoteket, så regner vi med at det vi kjøper er trygge varer. Det var en stund i Norge hvor det var flere som ble mildt forgiftet av innholdet i cola bokser. Da var det en gal person som hadde tilført brusen et stoff som overhodet ikke var bra.

Noe lignende skjedde i Chicago på tidlig på 80-tallet, men her ble utfallet for dem det gjaldt dessverre fatalt. The Chicago murderer ble aldri funnet og saken står uløst den dag i dag.

The Chicago Murder

29. september 1982 døde en 12 år gammel jente, Mary Kellerman, i Chicago helt plutselig etter å tatt medisinen Extra Strength Tylenol. Extra Strength Tylenol er et reseptfritt smertestillende medikament som brukes til å behandle moderate til sterke smerter og består blant annet av den kjente ingrediensen paracetamol.

Senere samme dagen, også i Chicago, døde en mann med navn Adam Janus på mystisk vis. Han hadde tatt samme smertestillende medisin som Mary Kellman. Ikke nok med at Adam måtte bøte med livet, men også to andre familiemedlemmer døde etter å tatt Extra Strengt Tylenol.

Reseptfrie medisiner fylt med gift

Over de neste ukene døde flere, tilsynelatende friske, mennesker helt plutselig. Det eneste de alle hadde til felles var at de hadde tatt en dose av Extra Strengt Tylenol rett før de døde.

Det smertestillende preparatet kom fra den kjente legemiddel distriputøren Johnsen & Johnson. Etter mange tilfeller av uforståeleg dødsfall trakk firmaet tilbake produktet fra markedet. Etter en undersøkelse av tablettene som kom fra de ulike hjemmene gjorde de en hårreisende oppdagelse.

Johnson & Johnson fant nemlig ut at mange av tablettene var fylt med giften cyanid. Boksene fra de ulike familiene med Extra Strengt Tylenol ble dermed nærme undersøkt. Det viste seg at alle boksene kom fra ulike fabrikker, men alle ofrene holdt til i Chicago området. Dette betød at tuklingen med boksene ikke hadde skjedd på fabrikken, men på de ulike utsalgsstedene.

Det ble sent ut en mengde med advarsler så fort dette ble oppdaget. Det gikk ut en sterk oppfordring om å unngå inntak av disse tablettene. All produksjon og reklame for pillene ble også stoppet. Johnson & Johnson utviklet en ny type emballasje slik at det ikke skulle være mulig å åpne pakken uten at det ble synlig. En lovendring kom også som en konsekvens av saken hvor all tukling med medisiner ville bli ansett som et lovbrudd.

Brevene og tilståelsen

Ettersom etterforskningen skred fremover fikk Johnson & Johnson en rekke med brev fra en mann ved navn James William Lewis fra New York. Han hevdet å være den som hadde tuklet med medisin pakkene og fylt kapslene med cyanid.

Han krevde ,ikke mindre enn 1 million dollar, i bytte mot at han skulle slutte med forgiftningsforsøkene. James bodde i New York sammen med sin kone på tidspunktet hvor forgiftningene oppstod. Han hadde ingen tilknyting til Chicago og dermend kunne ikke politiet se noe troverdighet i påstandene James kom med. Han fikk overhodet ingen millioner, men endte opp med en arrestasjon og 13 år i fengsel for utpressing.

Det dukket opp andre suspekte personer underveis i etterforskningen, men politiet klarte ikke å knytte dem til noen av Tylenol mordene.

Selv om Johnsen & Johnsen gjorde det de kunne for å avverge flere dødsfall som følge av inntak av forgiftede tabletter døde det likevel flere mennesker av cyanid forgiftning en stund etter de første dødsfallene.

Uten spor

FBI fant aldri nok bevis til å kunne tiltale noen for drapene. Det er likevel mange som er overbevist om at både James William Lewis og hans kone var de skyldige.

Etter 25 år fikk saken fornyet interesse i media og politet mottok flere tips. De gikk gjennom materialet på nytt uten å komme nærmere en løsning. I 2009 ble det gjort en ny undersøkelse av hjemmet til Lewis, i tillegg til å undersøke DNA´et, men også det uten hell.

FBI gikk faktisk så langt som å sjekke DNA´et opp mot Unabomber Ted Kaczynski som terroriserte det samme området noen år tidligere. Han nektet imidlertid for å ha noe med cyanid saken å gjøre, og politiet fant heller ingen kobling til saken.

Chicago Tylenol Murders drapene er faktisk en av de få true crime sakene som har vært med på å sørge for en endring innenfor farmasøytindustrien. Det ble bedre kvalitetskontroll, samt sikrere emballasje på forpakningene. Heldigvis for det!

- Annonse-

Dette bør du tenke på for den perfekte jobb garderoben

Det er mange måter å fremstå selvsikker og profesjonell på, og hvordan du kler deg er en av dem. Hvordan du kler deg handler...

True Crime- 96 Minutter med galskap av Charles Whitman

1august 1966, klatret Charles Whitman til toppen av tårnet på University of Texas og startet en av de verste masseskytingene i historien. Her er...

Trening på blå resept

Å ta vare på helsen er noe du bør sørge for å prioritere gjennom hele livet. Er du syk er ofte medisiner og legetilsyn...

Horoskop november 2023

Ny måned og nye muligheter. Lurer du på hva stjernene har i vente for deg i løpet av den kommende måned? Svarene får du...

Horoskop Oktober 2023

I det vi går inn i oktober 2023 kan du regne med å gå gjennom en transformasjon som kommer til å gi deg fornyet...

Horoskopet for september 2023

September er den første høstmåneden og vi legger nå for alvor sommeren bak oss. Horoskopet for september 2023 kommer med en mengde muligheter for...